Ga naar Content

Vaste campinggasten laten niet los: "We moeten vertrekken, maar dat gaan we niet doen"

“Ik heb er slapeloze nachten van”, zegt Geert Sijtzema. Met zijn vrouw Monique strijdt hij voor het behoud van Camping Sandevoerde in Zandvoort. De plek waar zij al jaren voor hun rust komen vanuit Amsterdam. Helaas kwam daar in 2021 een einde aan door de komst van nieuwe eigenaren, die er een bungalowpark van willen maken.

Terwijl het buiten regent, zitten Geert en Monique voor de laatste keer dit jaar op de bank in hun caravan - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Op de laatste dagen van september hangen er donkere wolken boven de Zandvoortse camping. Onophoudelijke regenbuien, donkere luchten en vertrekkende campinggasten. Het stemt Geert (59) en Monique (61) Sijtzema verdrietig dat zij onder deze omstandigheden het kampeerseizoen moeten afsluiten. Maar, zegt Geert, laat er geen misverstand over bestaan: “We blijven strijden.” Een strijd die veel geld kost en nu ook geestelijk zijn tol begint te eisen.

Contract met de vaste gasten Sandevoerde is opgezegd

Wat normaal gesproken een jaarlijkse routine is, krijgt nu een extra emotionele lading. Want de brief die de inpakkende campinggasten eerder dit jaar ontvingen, ligt als een steen op hun maag. Zij moeten vertrekken, het contract is opgezegd. Volgend jaar hoeven ze niet meer terug te komen. Althans, als het aan de nieuwe campingeigenaren ligt.

Tekst loopt door onder de foto.

Het vertrek is aanstaande: Monique tilt volle tassen van de vakantiewoning naar de auto - Foto: NH Media/Maikel Ineke

“Als je zo’n brief op de deurmat vindt, dan krijg je toch een beetje vochtige oksels”, bekent Geert. “Het wordt opeens heel concreet. Er staat dat je moet vertrekken. Natuurlijk gaan wij dat niet doen. Maar het herinnert je wel aan de strijd die je aan het voeren bent. Je wordt er steeds weer mee geconfronteerd. Je laat het eigenlijk geen moment los.”

Die strijd begint in het voorjaar van 2021. “Ik had al snel door dat het foute boel was”, zegt Geert nu. “Iemand hier op de camping vroeg: wist je dat er een nieuwe eigenaar is? Ik was totaal verrast, terwijl ik goed contact had met de vorige eigenaar. Toen ik hoorde dat er een investeringsfonds achter zat, wist ik hoe laat het was. Voor vaste gasten kan dat niks goeds betekenen.” Geert wrijft zijn duim en wijsvinger tegen elkaar: het draait om geld.

Verleiding, later dwang

Zijn voorgevoel klopt: de nieuwe eigenaren willen het inderdaad over een andere boeg gooien. De caravans van de vaste gasten, sommigen al decennialang kamperend op Sandevoerde, moeten plaatsmaken voor luxe vakantiewoningen. Eerst met verleiding, later met dwang worden de kampeerders ertoe bewogen te vertrekken. 

Tekst loopt door onder de foto.

Geert neemt het juridisch dossier nog eens door - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Een harde kern van zo’n honderd kampeerders hapt niet toe en gaat in verzet. Zij laten zich niet verdrijven van hun vaste stek. Het gevolg is een slepende en ingewikkelde juridische strijd. Kennemer Park BV, de nieuwe eigenaar van Camping Sandevoerde, probeert via de rechter het vertrek van de kampeerders af te dwingen. Het vastgoedbedrijf wil dat zij het terrein met ingang van 2025 verlaten.

Huis-tuin-en-keuken-jurist

“Mijn vrouw is kapster”, zegt Geert, “maar je kunt haar nu gerust een huis-tuin-en-keuken-jurist noemen.” Monique, naast hem op de bank, knikt. “Ik heb hier nooit voor gekozen”, zegt zij, “maar je wilt toch weten waar het over gaat. Dan ben ik bij zo’n zitting en hoor ik de advocaat van de eigenaren iets zeggen waar ik van opkijk. Terug op de camping duik ik in alle stukken en later kom ik tot de conclusie: dat had ik moeten zeggen! Dat is weleens frustrerend.”

Het zijn de laatste dagen van het seizoen op Camping Sandevoerde - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Geert en Monique hebben het gevoel dat zij een achterstand moeten inlopen. “Voor mijn werk moet ik weten wat de regels zijn of heb ik weleens met politiek te maken”, zegt Geert, die een beveiligingsbedrijf runt. “Maar ik ben niet juridisch geschoold en wij hebben ook niet de financiële middelen om met z’n tweeën de hele strijd te voeren.”

60.000 euro aan rechtszaken

Dus bundelen de honderd resterende campinggasten hun krachten. Zij stoppen, naar draagkracht, geld in een pot. Vanuit die pot wordt de advocaat betaald. “We hebben al meer dan 60.000 euro moeten uitgeven”, verzucht Geert. “Het eind is nog niet in zicht en de nieuwe eigenaren zullen diepe zakken hebben. Ze hebben immers ook 20 miljoen euro voor deze camping betaald.” Gegevens van het Kadaster bevestigen dit bedrag.

Waar halen Geert en Monique dan nog de motivatie voor hun strijd tegen het grote geld vandaan? “Opkomen voor onze rechten”, antwoordt Monique beslist. “Het kan niet zo zijn dat we ons door geld moeten laten verdrijven. Dat is al eens eerder gebeurd, toen we nog op een andere camping zaten. Toen zijn we met de hele familie hier naartoe gegaan. Nu gebeurt het weer. En niemand in het gemeentebestuur die aan ons belang denkt.”

Tekst loopt door onder de foto. 

Geert: "Het heeft me veel teleurstellingen opgeleverd, maar ik houd hoop" - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Het is wrange ironie. Geert en Monique koesteren hun plek op de camping vanwege de rust en gezelligheid die ze in hun woonplaats Amsterdam missen. Maar het is ook deze plek op de camping die hen nu stress geeft, veel geld kost en bijna hun hele leven beheerst. “Ik heb er wel slapeloze nachten van”, zegt Geert. “Ik heb een eigen bedrijf en besteed daarnaast 25 tot 30 uur per week aan de strijd om de camping. Van ontspanning komt het bijna niet meer.”

“Het heeft me ook veel teleurstelling opgeleverd”, concludeert Geert. “Teleurstelling in het grote geld dat alles bepaalt, teleurstelling in de overheid die onze kant van het verhaal niet wil horen. Maar ik houd hoop. Ik weet dat de rechter objectief naar de zaak kijkt. Dat idee houdt ons op de been.”

Hoe en wat camping Sandevoerde

Het terrein van camping Sandevoerde is in 2021 gekocht door het bedrijf Kennemer Park BV, dat er 250 chalets wil bouwen. Onlangs kregen de 120 kampeerders met een vast huurcontract opnieuw een brief waarin staat dat hun huur wordt opgezegd. De recreanten moeten het terrein met ingang van 2025 verlaten, schrijft Kennemer Park BV.

De kampeerders haalden vorig jaar nog hun gelijk bij de rechter. Die vond dat de huurcontracten niet mochten worden opgezegd, omdat er nog geen concreet plan lag voor de toekomst van het terrein in de duinen. Dat complete plan ligt overigens nog steeds niet op tafel. De kwestie speelt inmiddels ook een belangrijke rol in de politiek.

Lees ook