School, sport, de druk van sociale media en een vol sociaal leven: een drukke agenda kan leiden tot veel stress. Uit cijfers van de GGD blijkt dat 54 procent van de jongeren in Stede Broec zich (zeer) vaak gestrest voelt. Op het Martinuscollege in Grootebroek werden leerlingen onderworpen aan een 'stresstest'.
Ervaren de leerlingen veel stress? - NH Nieuws
De grote aula stroomt vol voor de lange pauze. Goedgevulde broodtrommels komen tevoorschijn en de mobieltjes komen op tafel. Maar deze pauze is anders dan anders. De West-Friese redactie stelt de leerlingen namelijk vragen over stress, om er zo achter te komen of deze jongeren inderdaad (veel) stress ervaren.
Vrienden, voetballen én huiswerk
Op de vraag of ze denken dat het klopt dat meer dan de helft van de jongeren in de gemeente Stede Broec stress ervaart, antwoorden 59 van de in totaal 80 jongeren bevestigend. En inderdaad, uit cijfers blijkt dat 54 procent van de jongeren stress ervaart. "Soms ben ik gestrest. Als ik bijvoorbeeld een toets heb en ben vergeten om te leren", zegt een leerling even later in de aula. "Soms wil ik afspreken met vrienden, maar dan moet ik ook voetballen en heb ik nog huiswerk. Dan zijn het wel veel dingen die ik allemaal wil doen", antwoordt een ander.
Vijftien leerlingen geven aan helemaal geen stress te kennen. 31 leerlingen zijn af en toe gestrest en dertien heel vaak. De voornaamste oorzaak: school en huiswerk. Maar ook de optie 'alles wat ik moet doen' wordt door 36 van de tachtig leerlingen aangevinkt. Het leidt tot veel gepieker, slechter slapen, buikpijn, hoofdpijn, concentratieproblemen en lusteloosheid, zo antwoorden de leerlingen.
Het benoemen van stress gebeurt nog onvoldoende op school, zo is de algemene opvatting onder de leerlingen. "Veel mensen laten aan de buitenwereld niet zien dat ze stress hebben", zegt een scholier. "Maar als ze dan thuis zijn, zijn ze wel gestrest. Of ik er bij vrienden wel eens naar vraag? Eigenlijk niet."
Maar, het is niet alleen maar kommer en kwel. Want diezelfde GGD-cijfers laten zien dat 72 procent van de jongeren in Stede Broec zich meestal (heel) gelukkig voelt. Eén meisje heeft wel een oplossing voor het omgaan met stress. "Ze moeten er gewoon met iemand over praten. En daarna leuke dingen doen."
West-Friese jongeren hebben meer last van eenzaamheid, stress en psychische klachten dan de gemiddelde Nederlandse jongeren. Onze West-Friese redactie is daarom één week lang te vinden in lokaal BO.31 op het Martinuscollege in Grootebroek en gaat in gesprek met jongeren en zorgprofessionals. Vanuit alle kanten: 360 graden.
Meepraten? Kom langs of laat van je horen via: [email protected]
Alle verhalen lees je op de themapagina: NH360 Stugge Zegger.