Ga naar Content

Koken met Kok: dit keer staat verse zeebaars op het menu

In het NH-programma 'Koken met Kok' gaan natuurverslaggever Stephan Roest en radiopresentator én chef Pieter Kok op zoek naar lekkers uit de Noord-Hollandse natuur. Deze keer: verse zeebaars en mosselen.

Zeebaarzen op de vismarkt - Foto: NH Media/Stephan Roest

In het zeeaquarium van Fort Kijkduin bij Den Helder bekijkt Stephan eerst de zeebaarzen in hun volle glorie. Daar zijn ze nog mooier dan op de kraam bij de visboer. Omdat het eb is, komt er nog een andere soort zeevoedsel beschikbaar: mosselen.

Pluk ze het liefst bij de laagwatergrens, daar zijn de mosselen het schoonst en het grootst. Je kan je voorstellen dat meeuwen, scholeksters en andere dieren ook een mosseltje lusten en die hoger op de dijk worden eerder gegeten.

Zeeebaars met aardappelsalade - Foto: NH Media

 Zeebaars met aardappelsalade- 800 gram aardappels
- 1 (liefst wilde) zeebaars, ontschubt en gefileerd
- 2 stengels bleekselderij
- 4 eetlepels mayonaise
- een eetlepel kappertjes
- 2 eetlepels zure augurken gesneden
- 2 eetlepels boter
- olijfolie
- peper en zout
Schil en snij de aardappelen in blokjes. Zet een pan met water op en breng aan de kook. Doe als het water kookt een flinke snuf zout in het water. Kook de aardappel erin tot hij beetgaar is. Giet af en doe de aardappels in koud water zodat ze niet verder garen.
Was en snij de bleekselderijstengels in kleine blokjes en doe in een flinke kom. Snij de augurken in kleine stukjes en doe ze erbij. Doe de aardappelen erbij en roer alles alvast een keertje door. Doe dan de mayonaise erbij, een snuf zout en peper en roer om. Proef en voeg indien gewenst nog zout en peper toe.
Zet een pan op hoog vuur en doe er een scheut olijfolie in. Zout nu de vis aan beide kanten en leg hem als de pan heet is met de huidkant naar beneden in de pan. Wacht tot de vis tot iets onder de helft van de dikte gaar is en draai hem om. Haal hem uit de pan als hij nog net glazig is en net aan heel blijft als je hem oppakt (met een tang of spatel!). Leg op een bord een schep aardappelsalade en leg de filet erop. Doe dan de boter en de kappertjes in de pan om een botersausje te maken. Roer goed door en giet over de vis. Eet smakelijk!