Op het Martinuscollege in Grootebroek merkt psycholoog Anna Prins dat mentale problemen bij leerlingen toenemen door sociale media en online pesten. Ondanks de volle wachtlijsten zoeken steeds meer jongeren hulp bij haar voor stress en angst.
Schoolpsycholoog Anna Prins op het Martinuscollege - NH Nieuws
Een vaste psycholoog op school is niet vanzelfsprekend. Dat zegt volgens psycholoog van beroep Anna Prins iets over hoe serieus de school mentale gezondheid neemt. Toch is ze soms zo druk, en zijn de wachtlijsten vol, dat het even duurt voordat de leerlingen aan de beurt zijn. Dan moeten de leerlingen eerst met een maatschappelijk werker in gesprek en wachten totdat er weer een plek vrij is.
Online pesten
Prins ziet de mentale problemen onder de scholieren veranderen en toenemen. Waar eerst leerlingen boos werden, zijn leerlingen nu eerder naar binnen gericht en ervaren angst of stress. Sociale media en online pesten spelen een grotere rol volgens Prins. "Geen likes krijgen of uit een groep worden gegooid houden jongeren bezig. Ook als een foto wordt verspreid, dan weet gelijk een grote groep dit meteen."
Ondanks dat de Prins weet dat de West-Friese cultuur niet bekend staat om het vele praten, merkt ze toch dat leerlingen haar toch weten te vinden. "We oefenen vaak samen hoe de leerlingen kunnen praten met ouders of ik nodig ouders uit om samen te praten. Dat praten gaat steeds soepeler."
West-Friese jongeren hebben meer last van eenzaamheid, stress en psychische klachten dan de gemiddelde Nederlandse jongeren. Onze West-Friese redactie is daarom één week lang te vinden in lokaal BO.31 op het Martinuscollege in Grootebroek en gaat in gesprek met jongeren en zorgprofessionals. Vanuit alle kanten: 360 graden.
Meepraten? Kom langs of laat van je horen via: [email protected]
Alle verhalen lees je op de themapagina: NH360 Stugge Zegger.