Eigenaren van strandhuisjes krijgen te maken met een prijsstijging van meer dan 250 procent, omdat de gemeente de huur marktconform wil maken. "Straks heb je hier alleen nog maar rijke Amsterdammers."
"Wat kun je ertegen doen?" zegt een van de eigenaren van strandhuisjes over de huurverhoging. "Het is een dure hobby geworden, en dat merk je. Het knusse familiestrand van vroeger is het al tien jaar niet meer."
Hij ziet steeds meer 'Amsterdam-Zuid-mensen met een hoop poen', die op een mooie dag langskomen. "Maar dit is geen Saint-Tropez, en er zijn hier niet veel prachtige dagen. Dus als ze het gezien hebben, staat het huisje weer te koop." Volgens de eigenaar is het nog niet zo erg als in Zandvoort, maar het verloop is groot. En dat tast volgens hem het lokale, familiare karakter aan dat het strand ooit had.
Verhoging gaat door
Dat karakter zal waarschijnlijk nog verder afnemen, vreest hij. Er staat de huisjeseigenaren de komende jaren namelijk een stijging van bijna 700 euro te wachten. Ieder jaar betalen ze een vast bedrag rond de 2500 euro aan hun exploitant dat de kosten dekt, zoals service en voorzieningen. Dit bedrag bevat ook de kale huur voor het stuk grond van de gemeente. Voorheen was dat 269 euro, nu wordt dat gefaseerd verhoogd naar 950 euro.
De prijs is jarenlang niet aangepast, waardoor de gemeente een taxateur inschakelde om te laten onderzoeken of het nog wel marktconform was. Dat bleek niet het geval. Het onderzoeksbureau concludeerde dat er jaarlijks honderden euro's extra nodig zijn om de prijzen in lijn te brengen met die van andere gemeenten.
De aangekondigde verhoging stuitte op veel weerstand bij de bewoners, waardoor de gemeente de plannen opnieuw onder de loep nam. Desondanks blijft de conclusie ongewijzigd: de verhoging gaat door.
Geen nieuwe taxatie
Strandexploitant Jeroen van Son vindt de situatie belachelijk. Aanvankelijk had hij goede hoop dat het bedrag zou worden bijgesteld. Volgens Van Son heeft het taxatiebureau fouten gemaakt, waardoor hij ervan uitging dat er een nieuwe taxatie zou plaatsvinden. Maar dat is niet gebeurd en volgens de gemeente ook niet nodig. Zij stellen dat de taxateur alle beschikbare gegevens en factoren heeft meegenomen in de afweging, inclusief de omgeving en ligging.
"Voor mij maakt de prijsstijging persoonlijk niets uit," geeft Van Son toe. "Uiteindelijk zijn het de huisjeseigenaren die meer gaan betalen. Als zij vertrekken, komen er andere mensen voor in de plaats met meer geld, maar dit is gewoon niet marktconform."
De verhoging wordt in een periode van drie jaar doorgevoerd. De eerste stijging van 227 euro heeft al plaatsgevonden. Toch laten Van Son en de andere leden van de strandvereniging het hier niet bij. "We gaan kijken of we met een jurist iets kunnen doen."
Huisjeseigenaren betreuren de situatie. "Je hebt mensen die hier al hun hele leven staan en het nu niet meer kunnen betalen, en dan wordt het overgenomen door yuppen. Dat is erg hoor", zegt een andere eigenaar.
💬 Wil je niets missen uit de IJmond?
- Blijf op de hoogte via NHNieuws.nl/IJmond
- Word lid van ons Whatsappkanaal en ontvang het laatste nieuws op je telefoon
- Reageer, discussieer en deel jouw nieuws in de Facebookgroep 'Nieuws uit de IJmond'
- Mail je tips naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]