Twee leerlingen van een Nieuw-Vennepse basisschool zijn besmet (geweest) met de mazelen. Om te voorkomen dat andere mogelijk besmette scholieren ernstig ziek worden, vaccineert de GGD deze en volgende week personen die nog niet (volledig) zijn ingeënt.
Dat meldt de GGD Kennemerland. Om welke school het gaat, wil de gezondheidsdienst niet met NH delen. Wel laat een woordvoerder weten dat het om twee leerlingen van dezelfde basisschool gaat en ze beiden jonger dan 12 jaar zijn.
De besmetting van de eerste leerling werd twee weken geleden ontdekt. De diagnose werd in zo'n vroeg stadium gesteld, dat de leerling tijdens de besmettelijke periode niet op school is geweest. Het kind is inmiddels hersteld en gaat weer naar school, zegt de woordvoerder.
De tweede besmetting werd deze week ontdekt. Dat kind is tijdens de besmettelijke periode wél naar school geweest. Daarom heeft de GGD alle 'bekende, directe contacten' van dat kind mondeling of schriftelijk geïnformeerd. Het gaat dan in ieder geval om alle klasgenoten van de leerling.
BMR-vaccin en de mazelen
Tot op heden krijgen kinderen hun eerste BMR-vaccinatie als ze 14 maanden oud zijn. Behalve tegen de mazelen (M) zijn de kinderen daarmee ook beschermd tegen de bof (B) en rode hond (R). De tweede vaccinatie volgt als kinderen 9 jaar oud zijn, maar vanaf volgend jaar krijgen kinderen hun tweede BMR-vaccinatie al als ze 3 jaar oud zijn.
Omdat steeds minder ouders hun kinderen laten vaccineren, neemt de vaccinatiegraad (het aandeel gevaccineerde kinderen t.o.v. alle kinderen) af en het risico op een uitbraak toe. Volgens de GGD moet minimaal 95 procent van alle kinderen zijn gevaccineerd om grootschalige uitbraken te voorkomen.
De ziekte begint plotseling, met klachten als koorts, niet lekker voelen, niezen en hoesten. Ook hebben besmette mensen meestal ontstoken ogen. Na drie tot zeven dagen komen er vlekjes op de huid. Dit jaar zijn er door heel Nederland 160 gevallen van mazelen gemeld, waaronder in Zuid-Oost Brabant en de regio Haaglanden.
Milde of ernstige klachten
Meestal zorgen de mazelen voor relatief milde klachten, maar soms verloopt de ziekte zeer ernstig. Ongevaccineerde jonge kinderen, ongevaccineerde zwangere vrouwen en mensen met een afweerstoornis lopen een verhoogd risico om ernstiger ziek te worden. In uitzonderlijke gevallen is de ziekte dodelijk.
Volgens het RIVM loopt in Nederland ongeveer een op de 10.000 gevallen fataal af. Kinderen die deze vaccinatiemomenten hebben gemist, adviseert de GGD om zich alsnog te laten vaccineren via het Rijksvaccinatieprogramma, wat kan via www.ggdkennemerland.nl/mazelen.
Ouders van kinderen met klachten hebben het advies gekregen hun kinderen te laten testen. Kinderen die nog geen twee BMR-vaccinaties hebben gekregen, zijn uitgenodigd voor een prik op een speciale pop up-vaccinatielocatie bij de school. Die stond er gisteren, en wordt volgende week nog een keer opgebouwd.
Hoeveel kinderen zich gisteren hebben laten inenten wil de woordvoerder niet kwijt. Wel benadrukt ze dat het zin heeft om de prik te halen, ook als er al een mogelijke besmetting heeft plaatsgevonden. "Want we gaan er van uit dat klachten minder worden als kinderen toch besmet blijken te zijn."
Met de extra vaccinaties die deze en volgende week op de pop up-vaccinatielocatie worden gezet, kan de lokale vaccinatiegraad worden verhoogd, onderstreept de woordvoerder. "De kans op een toekomstige uitbraak wordt dan kleiner."
Nieuws uit Haarlemmermeer
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]