Ga naar Content

Grondwaterexpert slaat alarm: dit jaar weer veel wateroverlast

Hilversum krijgt dit najaar hoogstwaarschijnlijk weer met een enorm hoge grondwaterstand te maken. Bij veel inwoners zorgde dat vorig jaar al voor grote problemen. Kelders en kruipruimtes liepen vol door de extreme regenval, met grote schade tot gevolg. Gedupeerden houden opnieuw hun hart vast: "Bij de eerste de beste regenbui hebben we straks weer overlast."

Gerrit Wiggers in zijn ondergelopen kelder - Foto: NH Media

"Het water blijft maar stijgen", vertelde Gerrit Wiggers, een van de gedupeerden in Hilversum, afgelopen februari aan NH. Zijn kelder stond volledig blank, een groot deel van zijn inventaris kon hij weggooien en de schade loopt in de tienduizenden euro’s.

De aanhoudende wateroverlast sinds oktober vorig jaar biedt honderden inwoners uit Hilversum al bijna een jaar kopzorgen. Op dit moment is de kelder van Gerrit droog, maar hij vreest alweer de volgende heftige regenbui. En daar heeft Gerrit alle redenen voor.

Sombere toekomst

Grondwaterexpert Maarten Kuiper voorspelt namelijk dat inwoners uit Hilversum ook dit najaar te maken krijgen met een enorm hoge grondwaterstand. Dat liet hij gedupeerden weten op een informatiebijeenkomst over de wateroverlast. Het waarschijnlijke gevolg: de kelders in Hilversum zullen nog verder onder water komen te staan en de schade zal nog groter worden.

Tientallen gedupeerden, de gemeente en het Waterschap kwamen donderdag bijeen om te praten over mogelijke oplossingen voor het omvangrijke probleem. Maar die oplossingen zijn complex en de verantwoordelijkheid van het waterdicht houden van je huis is wettelijk gezien een taak van huiseigenaren zelf.

Tekst loopt door onder de foto.

Wethouder Floris Voorink sprak donderdag met inwoners over de wateroverlast in hun huis - Foto: NH Media

De wethouder beloofde wel dat er een onderzoek komt naar het effect van het nabijgelegen natuurgebied Anna’s Hoeve. Veel inwoners denken al langer dat het hoge grondwater daar van invloed is op de wateroverlast in hun huis. Maar dat onderzoek zal zeker zo’n zeven maanden duren, dus dat biedt geen oplossing voor de nabije toekomst.

'Houd m’n hart vast'

Veel inwoners maken zich nu al grote zorgen over wat die regenachtige toekomst hen biedt. "Daar zie ik erg tegenop. Ik wil niet zeggen dat ik er nu slapeloze nachten van heb, maar ik heb er wel slapeloze nachten van gehad", zegt gedupeerde Bert Jansen.

Voor Gerrit Wiggers kwam de sombere voorspelling van de grondwaterexpert niet als donderslag bij heldere hemel. Hij houdt al langer rekening met een natte herfst en winter. Maar hij houdt wel zijn hart vast voor de gevolgen: "Bij de eerste de beste regenbui hebben we straks weer overlast."

Zijn kelder heeft hij inmiddels voor een deel waterdicht laten maken. Een grote kostenpost voor veel huiseigenaren, terwijl het resultaat onzeker is. De praktijk zal namelijk moeten uitwijzen of de kelder wel echt helemaal waterdicht is en of Gerrit niet opnieuw van de regen in de drup belandt.

'Uitzonderlijke stijging'

Vorig jaar viel er in heel Nederland een enorme bak regen uit de lucht. In Hilversum zijn er alleen weinig vijvers of plassen waar het oppervlaktewater naartoe kan stromen. Daardoor steeg de grondwaterstand aanzienlijk.

Volgens grondwaterexpert Kuiper ging het in Hilversum om een 'uitzonderlijke stijging' van vijftig procent. "Deze stijging heb ik zelf niet eerder gezien", zei hij erover. De situatie in Hilversum noemt Kuiper 'ingrijpend'.

Tekst loopt door onder de foto.

Vondelpad over de Bergvijver in Anna's Hoeve - Foto: Daan Visser

Nog hogere grondwaterstand

Volgens Kuiper krijgen veel Hilversummers dit jaar opnieuw te maken met enorm hoge grondwaterstand. Dat komt voor een groot deel omdat Hilversum gebouwd is op zandgrond. Daardoor stijgt het water langzaam, maar zakt het ook langzaam.

Door de extreme regen van vorig jaar is er veel water in de grond gezakt, wat nu nog lang niet is gezakt. Bij Gerrit staat het grondwater nu 15 centimeter lager dan de vloer van zijn kelder. Gedupeerden vrezen dat bij de eerstvolgende heftige regenbui het waterpeil verder oploopt en hun kelder hoogstwaarschijnlijk weer blank zal staan.

Inwoners hebben inmiddels zelf een website opgericht om elkaar op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]