Wijk aan Zeeërs willen in hun eigen dorp blijven wonen, en dus moeten er betaalbare huizen komen voor ouderen en starters. Om dit te realiseren willen de dorpelingen het heft eigen handen nemen en een geheel eigen woningcorporatie en knarrenhof oprichten. "Als we het niet zelf doen, lukt het nooit om betaalbare huizen te bouwen."
In Wijk aan Zee lossen ze graag hun eigen problemen op. Staat de dorpskroeg te koop en dreigt deze te verdwijnen, dan nemen de Wijk aan Zeeërs de tent over en redden haar van de ondergang. De woningnood te lijf gaan is een tikkeltje ambitieuzer, maar de dorpelingen hebben er alle vertrouwen in dat het lukt.
"Als het ergens kan, is het hier", zegt bestuurslid Saskia van der Meij van Stichting Actief Wijk aan Zee (SaWaz). De stichting die allerlei activiteiten in het dorp organiseert en de oprichting van de corporatie heeft aangezwengeld.
Mogelijke kansen
In Wijk aan Zee is een tekort aan betaalbare woningen voor starters en ouderen. Ouderen en jongeren willen graag in het dorp blijven wonen, maar dat lukt maar moeilijk. Doordat er weinig seniorenwoningen zijn, loopt de doorstroming vast. Hierdoor komen er weinig woningen vrij voor starters.
Zij kunnen niet betaalbaar bouwen door hoge kosten. Daarom moeten we het zelf doen"
Desalniettemin ziet het dorp kansen. In een plan dat enkele jaren geleden voor het dorp is gemaakt door gemeente en bewoners, staan bouwlocaties aangewezen voor de toekomst. Zoals Camping Aardenburg. "Projectontwikkelaars springen hierop in. Maar zij kunnen niet betaalbaar bouwen, omdat ze een commercieel belang hebben. Daarom moeten we het zelf doen", aldus Van der Meij.
Het oprichten van een woningcorporatie heeft als doel om als dorp zelf te bouwen op de aangegeven locaties. Of om bestaande panden aan te kopen. "Met een woningcorporatie zonder winstoogmerk, zonder duur kantoor en zonder duurbetaalde directeuren is het misschien makkelijker om sociale huurwoningen te realiseren waar juist behoefte aan is."
Regeerakkoord
Wijk aan Zee is niet uniek. Integendeel. Overal in Nederland rijzen de particuliere initiatieven zonder winstoogmerk de pan uit. "We zijn geïnspireerd geraakt wat we overal om ons heen zien. Onlangs zijn we met een groep Wijk aan Zeeërs naar Esbeek geweest in Brabant. In dit dorp hebben ze ook hun dorpskroeg gered en een eigen woningcorporatie opgezet."
Regelgeving bemoeilijkt dergelijke zelfredzame ideeën, maar dat zou nu weleens kunnen veranderen. In het regeerakkoord wordt expliciet vermeld dat het oprichten van wooncoöperaties, het zelf bouwen en beheren van woningen, wordt aangemoedigd. Er wordt zelfs 40 miljoen vrijgemaakt om financiële belemmeringen voor wooncoöperaties weg te nemen.
Knarrenhof
SaWaZ sluit de gelederen met de dorpsraad, die het initiatief toejuicht, en de initiatiefnemers van een ander particulier initiatief: het zogenaamde knarrenhof dat Jan van der Land en Greet Cudovan willen bouwen bij de Heemskerker Relweg.
Met dit project hopen ze niet alleen voor zichzelf een passende plek te creëren, maar ook bij te dragen aan de doorstroming. "Ik woon in een eengezinswoning, en we zijn met z'n tweeën," vertelt Jan. "Het is klinkklare dat we daar nog steeds zitten. We willen wel kleiner wonen, maar die mogelijkheid is er in Wijk aan Zee nog niet."
"Op die manier komt er weer een eengezinswonig vrij"
Het plan bestaat al enkele jaren, maar ze lopen vast wegens regelgeving. "De grond was altijd bouwgrond, maar heeft de bestemming 'natuur' gekregen van de provincie. We willen gewoon een kavel kopen en daar onze ideeën realiseren. Op die manier komt er weer een eengezinswoning vrij," legt Greet uit.
Deskundigheid
In de opgezette werkgroep worden de plannen verder uitgewerkt. "Maar SaWaZ is niet degenen die de woningcorporatie uiteindelijk opzet", benadrukt Van der Meij. "We zwengelen het alleen aan. Er is veel deskundigheid voor nodig. Met het geld dat Wijk aan Zee heeft ontvangen uit een gebiedsinvestering kunnen we een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren en deskundigen inhuren. Maar of het ons gaat lukken, blijft de vraag."
Peter Mijnen van de Dorpsraad, en ook lid van de werkgroep, voegt toe: "Er moeten nog veel stappen worden doorlopen voordat er iets concreets staat. Maar als de overheid enkele beperkende maatregelen zou versoepelen, zou dat zeker helpen voor de plannen."
💬 Wil je niets missen uit de IJmond?
- Blijf op de hoogte via NHNieuws.nl/IJmond
- Word lid van ons Whatsappkanaal en ontvang het laatste nieuws op je telefoon
- Reageer, discussieer en deel jouw nieuws in de Facebookgroep 'Nieuws uit de IJmond'
- Mail je tips naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]