De metamorfose van de Amsterdamse Poort in Amsterdam-Zuidoost gaat een nieuw hoofdstuk in. In 2021 is begonnen met het in fases verbouwen van het winkelcentrum en nu is 'blok 7' aan de beurt. Er worden 660 nieuwe woningen gebouwd en het hart van Amsterdamse Poort - de overdekte shopperhal - wordt ook helemaal opgeknapt. Dat betekent wel dat dertig kleine ondernemers tijdelijk ergens anders heen moeten.
- - NH Nieuws
Al bijna veertig jaar ligt de shopperhal haast verscholen tussen de winkels in Amsterdamse Poort. Zonder grote borden en pijlen zou de incidentele bezoeker er gemakkelijk voorbij lopen. In de overdekte bazaar zit een slager, grote supermarkt, er worden Italiaanse broodjes verkocht, textiel, schoenen...
De meeste verkopers - zo'n dertig in totaal - zijn kleine ondernemers waarvan er velen al tientallen jaren zitten. Ze moeten nu voor het eerst verkassen, want de shopperhal gaat op de schop. "Volgend jaar september moeten we hier weg zijn. We gaan naar een tijdelijke unit en daarna hopelijk terug naar een nieuwe mooie locatie," zegt Sjors van de Italiaanse broodjes -en pastazaak Pasta Di Mamma.
Niet zozeer een nieuwe locatie trouwens - de plek tussen het Anton de Komplein en het 'kleine' Bijlmerplein blijft gewoon - maar alles wordt grondig opgeknapt en er komt een nieuwe ingang aan dat 'kleine' Bijlmerplein. "Waardoor je meer een open verbinding krijgt met buiten", zegt projectdirecteur Lieske van Pelt van CBRE Investment Management, eigenaar van de Amsterdamse Poort. "Dit plein wordt de voortuin van de shopperhal."
Die nieuwe shopperhal moet in 2027 klaar zijn. Tot die tijd kunnen de ondernemers terecht in een tijdelijke shopperhal. Of zoals Sjors van de Italiaanse broodjeszaak het eerder al noemde: 'units'. Niet dat Sjors er verder problemen mee heeft. "Het is allemaal nieuw, spannend. Waarschijnlijk krijgen we straks wat meer ruimte. Het is ook wel tijd voor vernieuwing want het is hier natuurlijk aardig gedateerd."
Niet terugkeren
Ton de Lange zit met zijn fotozaak niet ín de shopperhal, maar wel aan de straatkant in hetzelfde gebouw. Hij moet dus ook even weg. Ton kan een pand aan de overkant van de straat huren van CBRE en heeft inmiddels een contract getekend voor twee keer vijf jaar. Hij is dus niet van om plan om terug te keren naar de nieuwe Shopperhal. "Een kledingzaak pakt natuurlijk de rekjes op en zet het aan de andere kant. Die is meteen klaar. Bij ons is het iets omslachtiger. We krijgen een nieuwe studio, er moet een heel nieuw netwerk aangelegd worden. Computers, printers. Dus dat wordt wel een blijvende locatie voor ons."
Ton is blij met zijn nieuwe toekomstige plek maar ook met de veranderingen die in gang zijn gezet. "Aan het begin van de Amsterdamse Poort hebben ze al verbouwd. Nieuwe gevels, het ziet er netjes uit. Deze hoek is ook wel echt aan vernieuwing toe. Er komen hier ook nieuwe gevels, dus dat ziet er dan ook netjes uit."
Blok - of cluster - 7 van de Amsterdamse Poort wordt niet alleen maar opgeknapt. Er komen ook nieuwe woningen. Van Pelt: "Er komen 660 nieuwe woningen bij. Alle winkels worden vernieuwd, er komt een nieuwe parkeergarage en een grote binnentuin." Verder is het idee dat er in het winkelcentrum meer ruimte komt voor groen, cultuur en horeca.
Bedoeling is dat de nieuwe shopperhal in 2027 klaar is. De 660 nieuwe woningen zullen volgens de plannen in 2027 en 2028 worden opgeleverd. Het is niet helemaal duidelijk wanneer de volledige verbouwing van de Amsterdamse Poort klaar is, maar volgens de gemeente is dat niet voor 2029.
💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?
- Blijf op de hoogte via nhnieuws.nl/amsterdam
- Mail je tips naar [email protected]
- Praat mee en deel jouw nieuws in onze speciale Amsterdamse Facebookgroep!
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]