Ga naar Content
Een grote groep mensen, sommigen met hoofddoeken met patronen, verzamelt zich 's nachts voor een barricade van houten pallets en andere materialen. Fel licht verlicht de scène en sommige mensen gebruiken hun telefoons om foto's of video's te maken.
Amsterdam

Geen vervolging voor 169 arrestanten bij eerste pro-Palestinaprotest Roeterseiland

13 september 2024, 15.20 uur · Aangepast 13 september 2024, 17.19 uur
Door: AT5 · Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

De 169 betogers die afgelopen mei werden aangehouden bij een pro-Palestinaprotest op het Roeterseiland worden niet vervolgd. Er is geen bewijs dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan erfvredebreuk. Dat laat het Openbaar Ministerie vandaag weten. 

De demonstranten bezetten op 6 mei de campus van de UvA uit protest tegen de academische samenwerkingen met Israëlische onderzoeks- en onderwijsinstellingen. Het was het eerste grootschalige pro-Palestinaprotest op een Nederlandse universiteit. Deelnemers, vooral studenten, zetten een tentenkamp op en wierpen barricades op. "We blijven hier totdat de UvA onze eisen overneemt en open is over haar rol in de oorlog in Gaza", zei een woordvoerder van de studenten destijds tegen AT5.

Foto: AT5

Door de barricades was het terrein volgens het OM niet of nauwelijks toegankelijk voor hulpdiensten en de politie. Omdat dat mogelijk gevaarlijke situaties opleverde, besloot de driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef) tot ontruiming over te gaan. Dat verliep niet zonder slag of stoot: demonstranten weigerden te vertrekken en bestookten de Mobiele Eenheid met vuurwerk en straatstenen.

'Onterechte verdenking'

Uiteindelijk werden 169 betogers aangehouden op verdenking van erfvredebreuk. Onterecht, concludeert justitie nu. "Het Roeterseiland is weliswaar een terrein van de universiteit, maar omdat het ook een publiek toegankelijk gebied is, kan er geen sprake zijn van erfvredebreuk. Daarom heeft het OM nu besloten de zaken van de aangehouden personen te seponeren." Deze verdachten zaten overigens niet meer vast: ze werden na een nacht in de cel weer vrijgelaten.

Niet elke demonstrant gaat vrijuit. Een 22-jarige deelnemer aan het protest kreeg in mei twee maanden celstraf voor openlijke geweldpleging. Hij had politieagenten geslagen met de scherpe punten van een geopende paraplu. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]