Precies 80 jaar geleden schoten Engelse jachtvliegtuigen twee treinen bij het station van Schagen in de brand. Eén daarvan had wagons vol Duitse munitie en vloog de lucht in. Meerdere explosies zorgden voor twee doden en een enorme ravage. Vandaag werd door spoorbeheerder Prorail een infobord geplaatst dat het indrukwekkende verhaal vertelt.
Schagen herdenkt opblazen munitietrein bij station Schagen in 1944: "Puinhoop en rook" - NH Nieuws
Op 12 september 1944 om 11.15 uur waren de vliegtuigen opgestegen vanuit Engeland voor een missie bij Rotterdam. Omdat die doelen niet gehaald werden, gingen de piloten op zoek naar andere kansen. Nadat ze een trein hadden beschoten bij Warmond vlogen ze richting Schagen waar ze twee treinen zagen staan. De toen vierjarige Klaas Ratelband kan zich het nog goed herinneren.
"Het gebeurde rond 12 uur. We zaten te eten. En op een gegeven moment hoorden we een gigantische knal. Toen zei mijn vader: ‘begint die ellende hier nou ook al’. Daarna stoof hij naar buiten en wij gingen voor het raam staan kijken. En ik zag de twee vliegtuigen over de woningen vliegen, heel snel. En toen zijn we gaan schuilen in de trapkast."
Volgens luchtoorlogdeskundige Hans Nauta was de aanval op de munitietrein een toevalstreffer voor de Britse vliegers. "Er was net een personentrein uit Alkmaar aangekomen. De passagiers waren net uitgestapt toen de twee Hawker Tempest vliegtuigen het vuur openden. Daarnaast stond de munitietrein met 17 wagons die uit Den Helder op weg was naar Oostenrijk."
Tekst gaat verder onder de foto...
Bij de explosies kwamen tweede Duitse militairen van de marine om het leven, twaalf mensen raakten gewond en zo'n 150 gebouwen raakten beschadigd. "Dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen is puur geluk. In oorlogsomstandigheden is het verschil tussen leven en dood maar centimeters of seconden", vertelt Nauta.
Het huis van Klaas Ratelband raakte een aantal dakpannen kwijt. Het huis van zijn opa aan de Thorbeckestraat was zwaarder getroffen. "Daar was van het dak bijna niets meer over. Wij zijn na afloop nog wel het stationsgebied in gegaan. Je zag alleen maar puinhoop en rook. Je begreep er als vierjarige jongen ook maar weinig van. Maar het maakte wel indruk. Je was bang, meer kon je niet."
Film
Het nieuwe informatiebord is te vinden bij de spoorwegovergang bij De Hoep, bij het centrum van Schagen. De broers Niestadt maakten die dag foto's en zelfs filmmateriaal. Het Zijper Museum heeft die beelden laten inkleuren. Komende zondag 15 september is de film in het museum te zien.