Ga naar Content

Gooise huizenbezitters nemen een onbekende jongere in huis

Gooise jongeren die te maken hebben gehad met jeugdzorg, kunnen door te wonen bij wildvreemden wennen aan een zelfstandige toekomst. Met 'kamers met aandacht' nemen mensen met een lege kamer een jongere in huis. 

Lisa Freriks - Kamers met Aandacht - Foto: Pieter Witte

De woningmarkt is nog steeds erg krap en dat geldt al helemaal voor jongeren. En als je dan ook nog net uit de jeugdzorg komt en een zelfstandig leven moet gaan leiden, vormt het niet kunnen vinden van een woning een obstakel om volledig deel te nemen aan de maatschappij. Lisa Freriks van de Gooise afdeling van Kamers met aandacht biedt een oplossing.

“Er zit een gat tussen de jeugdzorg en het echte zelfstandig leven”

Lisa Freriks - Kamers met Aandacht

“Er zit een gat tussen de jeugdzorg en het echte zelfstandig leven”, zegt de bevlogen kamerbemiddelaar. “Als jongeren klaar zijn met de jeugdzorg, worden ze daarna in het diepe gegooid.” De tussenstap om bij iemand in huis te gaan wonen kan dan net zorgen voor het laatste stukje ondersteuning dat de jongere nodig heeft.

Freriks legt uit dat bijvoorbeeld omgaan met geld soms lastig is voor jongvolwassenen en dat ze wekelijks een begeleider langs krijgen die daar bij kan helpen. Maar het gaat verder dan dat: de ‘huurder’ krijgt wat meer dagelijkse routine en kan soms hulp krijgen met alledaagse klusjes. De 'verhuurder' kan een aanspreekpunt zijn en gewoon gezellig om een kopje koffie mee te drinken. Het moet bij de jongere uiteindelijk leiden tot volledige zelfstandigheid.

Zorgvuldig

Freriks doet zelf de ‘screening’ van kandidaten: zij beoordeelt of een huurder, maar ook een verhuurder, voldoet aan de voorwaarden. Niet iedereen kan zomaar ergens een kamer krijgen en niet iedereen kan zomaar een jongere in huis nemen.

"Toen de twee eenmaal onder één dak zaten, hebben ze gezamenlijk voor het eerst sinds tijden weer een kerstdiner genuttigd"

Lisa Freriks

Voor de jongere is het van belang niet terug te vallen in verkeerd gedrag, omdat vaak dan een vicieuze cirkel ontstaat: geen woning, mogelijk meer financiële problemen die op hun beurt weer kunnen leiden tot slechte keuzes. 

Gooise villa

Er zijn flink wat mensen die een kamertje over hebben en deze aanbieden. Meestal zijn het ‘empty nesters’, mensen bij wie de kinderen het huis uit zijn, die kamers of woonruimte aanbieden in huis. “Er is veel verborgen leegstand”, geeft Freriks aan over haar zoektocht naar woonruimte, bijvoorbeeld in de Hilversumse Meent, waar zij woningeigenaren wil gaan benaderen.

Maar waarschijnlijk is er ook nog best een aantal Gooise villa’s waar ruimte over is. “Het is mijn project om te kijken of ik de drempel om iemand in huis te nemen omlaag kan krijgen”, mijmert Freriks over de talloze kamers die nog leegstaan.

Geen eenzame kerst

Jongeren uit de jeugdzorg hebben soms wel het bekende ‘rugzakje’, maar dat is iets wat Freriks beter wil uitleggen om te zorgen voor meer acceptatie. Ze staan dus juist op het punt volledig zelfstandig het leven in te gaan, maar kunnen nog net een paar maanden hulp gebruiken.

En ook voor de verhuurder kan het heel gunstig uitpakken. "Een eenzame meneer had door omstandigheden al jaren geen Kerstmis meer gevierd. Zijn huurder idem dito en toen de twee eenmaal onder één dak zaten, hebben ze gezamenlijk voor het eerst sinds tijden weer een kerstdiner genuttigd."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Gooise streekredactie

Meer nieuws uit 't Gooi?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]