Ga naar Content

Oud-wethouder komt op voor haar buurt: "Veiligheidsrisico? Wijk heeft meer zorg nodig"

Er moet meer structurele aandacht komen voor achtergestelde wijken in Den Helder. Dat zegt oud-wethouder Tjitske Biersteker van Den Helder. Zij woont al 45 jaar in de Visbuurt, die sinds kort een veiligheidsrisicogebied is na een reeks branden, vernielingen en explosies. "De buurt is verwaarloosd. Dat is vragen om problemen."

Tjitske Biersteker maakt zich zorgen om haar buurt: "Veiligheidsrisicogebied? Vreselijk" - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

Op de hoek van de Vijzelstraat in de Visbuurt staat een doos met een gele, plastic afvalzak. "Dat is verkeerd aangeboden afval", vertelt Tjitske Biersteker. "Het staat al bijna een week en nu zie je geen handhaving, dus het is alweer wat in de benen gezakt."

Het is iets kleins, vertelt Biersteker, maar in het kader van het veiligheidsrisicogebied zou het strikt gehandhaafd worden en dat is weer niet gebeurd. Ze vindt het exemplarisch voor wat er in haar wijk gebeurt: plannen maken, maatregelen nemen en het dan vervolgens niet doen, niet echt afmaken en ook niet strikt handhaven.

Vreselijk

Sinds eind augustus is een groot deel van 'haar' Visbuurt aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Aanleiding is het aantal branden en explosies in de wijk. Iets klopt er niet, vindt Biersteker: "Ik vind het vreselijk. Ik woon hier nu zo'n 45 jaar in hetzelfde huis. Het voelt ineens of ik in een heel andere buurt woon. Er gebeurt wel van alles, maar dat is overal  het geval, ook in Nieuw Den Helder en niet speciaal in deze wijk."

Volgens Biersteker is het gebrek aan aandacht van het gemeentebestuur voor haar buurt één van de oorzaken van onrust. Ze staat bij een overwoekerd plein, de Vismarkt. "Tien plannen voor de Vismarkt, maar nooit één uitgevoerd. Als het zo'n rommel is dan worden mensen ook onverschillig. Dat is triest. Dan wordt vuilnis naast de containers gegooid, want er is toch niemand die het ziet of iemand die er wat aan doet. Dat is voor een buurt heel zwaar."

Wat is een veiligheidsrisicogebied? 

Het instellen van een veiligheidsrisicogebied betekent dat de politie zonder concrete verdenking personen kan fouilleren en voertuigen mag doorzoeken. De gemeente stelt voorop dat dit gebeurt 'zonder aanzien des persoons'. De maatregel geldt tot 30 september en is alleen van kracht tussen 19.00 uur en 7.00 uur. Als het mogelijk is, zwakt de gemeente de maatregel eerder af. Overdag zijn extra handhavers in de buurt om controles uit te voeren.

De politie laat weten dat sinds het instellen van het veiligheidsrisicogebied in de Visbuurt één inbreker op heterdaad is betrapt. Verder doet de politie geen mededelingen over doorzoekingen en preventief fouilleren.

Oud-wethouder Tjitske Biersteker in gesprek met een mede-buurtbewoner - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

Tijdens het rondje door de buurt krijgt Tjitske Biersteker bijval van een mede-buurtbewoner: "Er gebeurt van alles voor mijn deur. Ik heb niet het idee dat we hier de aandacht krijgen die we nodig hebben. We zijn meestal de laatste van de stad, een gevoel dat we altijd achteraan lopen. Ja, dan word je een risicogebied. Dat vergeten worden, dat voel je."

Bootwrakken

Zo gaat het zo vaak, zegt Biersteker. Ze wijst op een boulevard-achtige steiger aan de Spoorgracht. "Hartstikke mooi. Het is met veel elan geopend, maar het is maar een stukje. De gracht is veel langer en het onderhoud is niet doorgezet. Het ziet er niet uit. Er liggen allemaal bootwrakken in het water. Dan denk ik: Je doet een buurt tekort."

Biersteker: "Verkeerd aangeboden afval staat soms wel een week op straat" - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

Er staan veel verwaarloosde woningen in de Visbuurt. Dat ligt vooral aan huisjesmelkers, aldus Biersteker: "Uitzendbureaus die arbeidsmigranten onder moeten brengen zal het een zorg zijn hoe de omgeving eruit ziet, als ze hun geld maar krijgen. Er is een 'zelfbewoningsplicht' in de wijk en in dat geval komen er mensen wonen die er wat van willen maken, maar ook die plicht wordt slecht gehandhaafd."

Veilige wijk

"Zo'n buurt als deze heeft jarenlang zorg nodig. Het is jarenlang een sluitpost geweest. Leuk zo'n pleintje of zo'n steiger. Er is goede sier mee meegemaakt, maar het is niet af. Ik zou willen dat het na die periode van veiligheidsrisicogebied, een aandachtsgebied wordt. Niet even voor een maand. Echt de openbare ruimte aanpakken in de gebieden net buiten het centrum, zoals ook de Van Galenbuurt. Kijken wat we kunnen doen aan huisjesmelkers. Op die manier een plan maken voor een paar jaar, en dat vol blijven houden voor een veilige wijk."

"Over het algemeen wonen de mensen hier prettig. Kijk naar mij, ik woon hier ook al zo lang en anders was ik wel vertrokken. Maar het is hier verwaarloosd en dat vraagt om problemen. Mensen doen veel zelf, zijn gemotiveerd, maar ze kunnen niet alles zelf. Daar ligt echt een taak voor de gemeente."

Vragen

De gemeente Den Helder kan nog niet reageren op vragen van NH. Die vragen gaan onder meer over voorlopige resultaten van de maatregel 'veiligheidsrisicogebied' en of er nu wel plannen zijn voor structurele aandacht voor de Visbuurt en andere - volgens Tjitske Biersteker - achtergestelde buurten. De Helderse politiek heeft nagenoeg dezelfde vragen gesteld en die beantwoording heeft voorrang, laat de gemeente weten.

Verwaarloosd pleintje bij de Vismarkt - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]