De organisatie van de demonstratie tegen het standbeeld van J.P. Coen is tevreden over het verloop van het protest. Ze hopen dat de gemeente Hoorn, na jaren van vooruitschuiven, eindelijk een besluit neemt over het beeld. En wat de tegenstanders betreft is er maar één juiste plek: weg van de Roode Steen en verhuizen naar het Westfries Museum waar het gebruikt kan worden voor educatie.
Protest tegen standbeeld J.P. Coen in Hoorn - NH Nieuws
Vanuit het hele land zijn zo'n 75 mensen gekomen om te demonstreren. Na een tocht van iets meer dan een uur door de stad eindigt het protest op de Roode Steen, pal naast het beeld dat ze zo graag weg willen hebben.
Handvol tegendemonstranten voor behoud standbeeld
Daar heeft ook een handvol tegendemonstranten zich gemeld. "Ik ben een Horinees. En die mensen gaan bepalen wat hier gebeuren moet. Over een beeld van een man van 400 jaar geleden. De foute kant van de geschiedenis staat al op de sokkel. Het is helemaal niet nodig om het te verhuizen", vertelt een vrouw.
Het is al langer duidelijk dat het onderwerp leidt tot scherpe reacties. Onderweg laten passanten af en toe hun ongenoegen blijken. Er is veel politie op de been om een eventuele confrontatie tussen voor- en tegenstanders te voorkomen.
Tekst gaat verder onder de foto.
Hoe gevoelig het ligt, blijkt alleen al uit reacties op sociale media van de afgelopen weken. "Mensen die frituurvet over ons heen willen gooien, of op ons zeggen te gaan wachten. Je weet gewoon niet wat er gaat gebeuren", vertelt Merve Kaçmiş van stichting We Promise, één van de organisatoren. De stichting gaat aangifte doen.
Vier jaar geleden liep het na afloop nog helemaal uit de hand na een demonstratie, maar dit keer verloopt alles op rolletjes. Ook Ridhwan Ohorella is blij dat hij zijn verhaal heeft kunnen doen. Hij is één van de nazaten van de Banda Eilanden. De plek waar duizenden bewoners in opdracht van J.P. Coen zijn vermoord.
'Rectificatie van de geschiedenis'
"Het is de eerste keer dat ik hier ben bij het standbeeld. Dat doet mij wel wat. Onze geschiedenis is altijd weggemoffeld. Het gaat altijd alleen over het succes. Daar ben ik het niet mee eens. Ik zie het als een rectificatie van de geschiedenis en denk dat we de stilte moeten doorbreken."
Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]