Het aantal studenten van de Haarlem University in de voormalige gevangenis De Koepel groeit. "Dit studiejaar hebben we 260 studenten uit 58 landen", vertelt directeur Timo Timmerman. Dat het huidige kabinet liever minder internationale studenten in Nederland ziet, vindt hij op zijn zachtst gezegd kortzichtig.
In de volksmond wordt het de Koepeluniversiteit genoemd. De officiële naam is 'Haarlem University of Applied Science'. Engelser kan niet. "Dat betekent dus 'toegepaste wetenschap'. Dat is toch een veel betere betiteling dan hoger beroepsonderwijs", vindt directeur Timo Timmerman. Het geeft volgens hem beter weer wat het HBO op zijn school levert. "Bovendien, waarom dat 'hogere', alsof middelbaar beroepsonderwijs minder is."
Op de Koepeluniversiteit wordt onderwijs in het Engels gegeven, iets wat volgens Timmerman veel toevoegt. En op een school met bijna zestig nationaliteiten ontkom je niet aan deze taal als voertaal, ook voor de Nederlandse studenten, die steeds beter hun weg naar het particuliere onderwijs in het monumentale bolwerk vinden. Onderwijs gericht op groene, digitale en duurzame vakken, is in trek.
Stage
De eerste lichting studenten uit 2022 gaat dit jaar op stage. Soms bij één van de 35 bedrijven die zich ook in De Koepel hebben gevestigd. Maar er is inmiddels ook goed contact met het bedrijfsleven in de Waarderpolder. Daar zitten zo'n 1100 bedrijven, waaronder twee internationale giganten in de farmaceutica. "Die willen niet alleen maar Nederlandse mensen."
"Dat ze dan denken dat ze daar de economie goed mee doen, is volgens mij kortzichtig"
Directeur Timmerman heeft geen goed woord over voor het voornemen van het kabinet om ervoor te zorgen dat er minder internationale studenten naar Nederland komen. "Dat ze denken dat ze daar de economie goed mee doen, is volgens mij kortzichtig."
Denemarken
80 procent van de studenten komt uit landen binnen de Europese Unie. "Dus die kan je helemaal niet tegenhouden." Ook verwijst Timmerman naar Denemarken, waar twee jaar geleden nog geprobeerd werd om buitenlandse studenten te weren. "Daar proberen ze het nu terug te draaien, omdat blijkt dat er te weinig arbeidskrachten zijn. Ik zou de regering willen adviseren eerst eens met de Denen te gaan praten."
Als het probleem bij de Engelse voertaal op steeds meer scholen ligt, dan denkt Timmerman dat het wellicht een idee is om een Nederlandstalig studieprogramma aan te bieden, naast de Engelse. "Maar je moet niet met een hakmes dat wat goed is voor je land weghalen. Dat is het kind met het badwater weggooien."
Tekst gaat door na foto.
Haarlem University hoeft zich overigens als particuliere school niets aan te trekken van de regering. "Wij krijgen geen cent, dus hoeven we ook niet aan eisen te voldoen. De internationale studenten zijn bij ons meer dan welkom." En dat is volgens Timmerman juist een zege. "Hier krijgen studenten van over de hele wereld een kans om met elkaar op te trekken. Dat zorgt toch dat er meer begrip voor elkaar komt."
Meer nieuws uit Haarlem e.o.?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]