De bom die onderweg naar Zuid-Frankrijk barst, of een verhelderend gesprek voor de tent, dat het einde van een huwelijk inluidt. Ook dit jaar ziet echtscheidingsmediator Maartje van Diepen uit Oosterblokker na de zomervakantie weer een piek in het aantal echtscheidingsaanvragen. Hoe komt dat? "Op vakantie moét je wel met elkaar in gesprek gaan."
De telefoon gaat deze weken vaker dan gemiddeld bij mediator Maartje van Diepen. Het is voor haar en haar collega allang geen verrassing meer. Ze weet: september staat voor topdrukte in echtscheidingsland.
De 'vakantiescheidingen' zijn volgens Van Diepen op te delen in twee groepen. "Aan de ene kant heb je de mensen die voor de vakantie al het besluit hebben genomen om uit elkaar te gaan, maar om vaak praktische redenen toch nog op vakantie gaan. Die is vaak al geboekt en het is voor de vakantie een moeilijk moment om tegen kinderen te vertellen. En het kan ook een mooie afsluiting zijn. Dan wordt de maand september vaak gebruikt om zaken in werking te zetten."
"Tijdens de vakantie zit je echt op elkaars lip. Dan moét je wel met elkaar in gesprek"
Een andere groep neemt tijdens of vlak na de vakantie de beslissing om een einde van het huwelijk te maken. "Thuis is er voldoende afleiding, met werk, kinderen, sport en hobby's. Maar tijdens de vakantie zit je echt op elkaars lip. Dan moét je wel met elkaar in gesprek. Dat kan goed gaan, maar het kan ook het moment zijn waarop de conclusie is: dit is niet meer te redden. Soms zie je ook wel dat de bom barst tijdens de vakantie, of merkt de één dat het juiste gevoel er niet meer is."
Van Diepen werkt als echtscheidingsmediator mee om afspraken op papier te krijgen. "Waar alle partijen achter staan. Soms gaat dat heel snel, soms staan ze lijnrecht tegenover elkaar."
Ze ziet overeenkomsten met de coronaperiode. "Toen hadden we geen piek na de zomer, maar een stijging over een langere periode. Dat kwam omdat we ook toen - noodgedwongen - veel meer bij elkaar zaten. De lockdown heeft veel relaties geen goed gedaan."
Net als na de zomervakantie, zorgt ook de periode na de kerstvakantie voor een jaarlijkse toename van scheidingsaanvragen. "Omdat veel mensen aan het einde van het jaar gaan denken: 'Wat heeft het jaar mij gebracht? Is dit wat ik wil?'. En niemand wil alleen zitten tijdens de kerstdagen, of de sfeer van de feestdagen verpesten. Dus wordt het moment om in actie te komen uitgesteld, ook al is het besluit om uit elkaar te gaan eigenlijk al genomen."
"Sommigen gaan zelfs bewust naar een relatietherapeut ver van huis"
Ze ervaart dat het moeilijk wordt gevonden om een geschikt moment te vinden om over een scheiding te beginnen. "Er hangt nog wel een taboe omheen. Veel mensen durven het relatieprobleem niet of pas laat bespreekbaar te maken en doen naar de buitenwereld toe vaak alsof alles koek en ei is. Sommigen gaan zelfs bewust naar een relatietherapeut ver van huis, om maar geen bekenden tegen te komen."
'Hoe moeilijk het ook is'
Soms wordt de boodschap of het gesprek over een scheiding uitgesteld, uit angst voor de reactie van de ander. "Als mensen er al heel lang mee in hun hoofd zitten, kan juist de vakantie een goed moment zijn om het bespreekbaar te maken, hoe moeilijk het ook is. Dan heb je rustig de tijd om met elkaar in de avonden door te nemen van: hoe nu verder. Zonder dat allerlei mensen zich ermee bemoeien."
Tot slot een tip. "Het beste is sowieso om de kinderen buiten de gesprekken te houden", zegt Van Diepen. "Vaak is het voor mensen moeilijk om de beslissing te nemen. Ook omdat de consequenties groot kunnen zijn. Voor het gezin, voor het huis. Een scheiding kan echt een rouwproces zijn."
Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]