Van Lutjebroek naar Nepal, en vervolgens door. Marc Kuijn weet niet van ophouden en fietst momenteel door Indonesië. "Een land met een lastige historie die soms bovenkomt, maar met aardige mensen, lekker eten en genoeg te zien." Een terugkeer zit er, met plannen om te werken in Australië, voorlopig nog niet in. "Maar ik denk dat ik op een moment zeker richting huis ga."
De 31-jarige Marc vertrekt op 20 mei 2023 met zijn fiets voor een droomtocht naar Nepal. De reis verloopt voorspoedig, en binnen een maand laat hij vanuit Kroatië weten dat hij enorm aan het genieten is. Later spreken we Marc als hij vlak bij de Iraanse hoofdstad Teheran verblijft, in afwachting van visums voor de landen op zijn route.
Na de kerst en jaarwisseling op de fiets te hebben doorgebracht, komt hij halverwege januari aan in Nepal. Wie dacht dat zijn reis hiermee klaar is, heeft het mis. Na Nepal reist hij onder meer door naar Bangladesh, Thailand en Cambodja. "Ik durf te zeggen dat de teller op ruim 23.000 kilometer staat."
Van Lutjebroek naar Indonesië
Inmiddels verblijft Lutjebroeker Marc in Indonesië, en hoopt dit weekend op het eiland Bali te zijn. "Ik ben nu in Malang, en heb nog een visum voor een maand", legt hij uit. "De komende dagen wil ik een vulkaan bezoeken, naar Lombok en misschien het eiland Timor bezoeken."
Tekst gaat verder onder de foto.
Naast zijn eigen kampeerspullen om mee te overnachten ontmoet Marc veel mensen langs de weg die de Lutjebroeker uitnodigen om bij hen te slapen. "De meest memorabele slaapplek is tijdens m'n eerste nacht in India geweest", zegt Marc. "Ik kwam aan bij een boerderij en kreeg een groot bed."
"Later kwam ik er achter dat ik in één bed lag bij de vader van de familie", gaat hij verder. "Die nacht heb ik geen oog dichtgedaan. Laat ik het zo zeggen: in de omgeving waren weinig bomen overeind. Maar je kunt niet klagen als je een uitnodiging krijgt. Dan had je maar een hotel moeten nemen. Je moet gewoon het beste maken van de situatie."
Veel gezien, maar nog lang niet alles
De droomreis op de fiets bevalt hem nog steeds uitstekend. "Het is een unieke ervaring waarmee je toch een kijkje kunt nemen in andere landen en bij andere culturen", legt hij uit. "Ieder land heeft wel iets te bieden. Daarom durf ik wel te zeggen dat ik voorlopig nog niet naar huis wil gaan."
"Uiteindelijk is West-Friesland toch mijn thuis"
Zo zijn er nog genoeg landen en plaatsen die de 31-jarige Marc wil bezoeken. Volgens hem heeft hij zelfs na ruim een jaar op de fiets eigenlijk nog maar weinig van de wereld gezien. "Een groot deel van Europa en van Azië. Zeker niet alles van beide. De enige conclusie die je kan trekken is dat je nooit alles kunt zien."
"Uiteindelijk zijn het enige wat ik echt mis mijn vrienden en familie", licht hij een van de nadelen van zijn reis toe. "Uiteindelijk is West-Friesland toch mijn thuis."
Komend jaar werken in Australië
Als zijn verblijfsvergunning voor Indonesië is afgelopen, trekt Marc door naar Australië. Daar heeft hij een visum gekregen waarmee hij ook kan werken. "Het plan is om een jaar ergens rustig aan de slag te gaan. Hoe dat eruitziet, kom ik de komende tijd achter", zegt hij. "Andere dingen doen dan fietsen klinkt wel weer interessant voor mij. Ik wil vooral discipline opbouwen bij iets wat niks met pedalen te maken heeft."
Vrienden en familie weten dat Marc plannen heeft (gehad) om na zijn verblijf in Australië mogelijk door te trekken naar Zuid-Amerika. Maar dit is nog allesbehalve zeker. "Daar kan ik nog niets over loslaten. Op dit moment denk ik na Australië zeker richting huis te gaan. Belofte maakt schuld, al denk ik dat er eigenlijk momenteel maar één echte manier is om thuis te komen: met de fiets."
Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]