Ga naar Content

Zo probeert Rob (31) jongeren van de drugs af te helpen

In Hoorn is het steeds drukker bij groepen waar drugsverslaafden anoniem over hun problemen kunnen praten. De 31-jarige Rob kwam er zelf, toen hij nog volop aan de verboden middelen zat. Nu hij clean is, helpt hij anderen om van de drugs af te komen. "Sommige deelnemers zijn pas 14 jaar", zegt hij. "Daar schrik je toch wel van." 

Foto: Adobe Stock

De praatgroepen hebben het steeds drukker, ziet Rob. Onder de naam Narcotics Anonymous kan er op meerdere plaatsen in Hoorn over drugsgebruik worden gesproken. De laatste jaren sluiten steeds meer jongvolwassenen zich aan bij de praatgroepen voor drugsverslaafden. 

Rob (echte naam bekend bij de redactie) was vanaf zijn 21e verslaafd, waarvan de laatste drie jaar zwaar en belandde daardoor in de put. "In een paar maanden tijd raakte ik alles kwijt: mijn baan, mijn vrouw en pasgeboren kind, mijn vrienden en bovenal mezelf", vertelt hij.

Een praatgroep voor drugsverslaafden bleek (na de afkickkliniek) dé oplossing. Bij de 'NA' worden mensen in twaalf stappen geholpen om van de drugs af te blijven. Nu is hij bijna twee jaar clean en helpt hij anderen van hun verslaving af te komen.

Rob: "Er is ontzettend veel animo, ik ben zelf ook verbaasd hoe snel het gegroeid is." Rob komt nu bijna drie jaar bij de praatgroep op dinsdagavond in Hoorn. "Er zijn meerdere avonden in de stad bijgekomen, waardoor we nu op vijf avonden in de week zitten. Allemaal goed bezocht. Soms zitten we wel met 40 deelnemers, waarvan een deel rond de twintig jaar is. Sommigen zijn dus pas 14 jaar. Ja, daar schrik je toch wel van."

Verslaafde tieners

Het beeld dat er volop drugs wordt gebruikt in Noord-Holland Noord kleeft al langer aan de regio. In 2015 bleek uit rioolonderzoek dat in Enkhuizen het amfetaminegebruik (speed) relatief gezien bijvoorbeeld acht keer hoger lag dan in Amsterdam. 

Ook Koggenland luidde in 2019 nog de noodklok nadat de gemeente signalen binnenkreeg dat het gebruik van drugs onder jongeren steeds normaler werd. "Dat is nu hét probleem, het is aan de orde van de dag", zei CDA’er Rick Nooij toen tegenover NH. 

Drugsgebruik onder landelijk gemiddelde

Uit recente cijfers van GGD Holland Noorden en het RIVM blijkt dat ongeveer 10 procent van de jongvolwassenen (16 tot 25 jaar) in de regio de afgelopen vier weken drugs heeft gebruikt. Dat is nog niet zo veel als in bijvoorbeeld Amsterdam (17%) of Kennemerland (11,2%). 

De GGD laat weten dat het drugsgebruik in de regio wél stijgt. Het maakt de zorgorganisatie alert, zegt woordvoerder Kristel van der Pouw Kraan: "Deze stijging is significant, maar absoluut gezien relatief klein."

Van der Pouw Kraan is betrokken bij ‘In Control of Alcohol & Drugs’, een programma om gebruik in de regio te voorkomen en te verminderen. "Natuurlijk blijven we de situatie in de gaten houden. Mocht er iets veranderen, dan springen we daarop in." 

Tekst gaat hieronder verder.

Oorzaak stijging onduidelijk

Maar wat de oorzaken van de stijging zijn, weet de GGD niet. "Het kan te maken hebben met het feit dat het gebruik van drugs veelal plaatsvindt op festivals en evenementen die er na de coronaperiode weer volop zijn."

Ook het beeld dat drugsgebruik onder jongeren steeds normaler wordt gevonden, ontkracht Van der Pouw Kraan: "Een op de vier jongvolwassenen geeft aan dat zij het gebruik van drugs onder leeftijdsgenoten normaal vinden. Dat betekent dus dat een overgrote meerderheid dit niet als normaal beschouwd."

Blijven inzetten op preventie 

Desondanks blijft de regio inzetten op preventie om het gebruik te verminderen. De afgelopen jaren zijn er diverse maatregelen genomen op het gebied van voorlichting en educatie. Of dit hun vruchten heeft afgeworpen, durft de GGD niet te zeggen. De zorgorganisatie geeft aan dat ze goed op weg zijn, maar wil drugsgebruik minder normaal maken. "We blijven het gesprek aangaan over dit onderwerp", zegt de programmamedewerker. "Vervolgens moeten we ze bewust maken over wat drugs met je lichaam kan doen. Dat kan bijvoorbeeld door interventies op scholen en door samenwerking met sportverenigingen, gemeenten en ouders.'' 

Het gebruik helemaal wegnemen is een utopie, benadrukt ze. "Het willen experimenteren, verveling, je thuissituatie, een ingrijpende gebeurtenis, groepsdruk en hoe je in je vel zit, kunnen redenen zijn om drugs te gaan gebruiken. Daarom blijft voorlichting en preventie zo belangrijk. Jongeren een veilige omgeving geven om in op te groeien, dat is waar we naar streven."

Drugspraatgroepen

En dat is ook herkenbaar voor de afgekickte Rob, die betrokken is bij de drugspraatgroepen van Narcotics Anonymous. Of het nu alcohol, drugs of medicijnen is, bij deze praatgroepen kun je terecht als je het verlangen hebt om te stoppen met gebruiken, benadrukt hij.

"Het is een zeer moeilijke tijd voor mij en mijn omgeving geweest. Ik ben heel dankbaar dat mijn leven weer volledig op de rit is. Ik heb mezelf teruggevonden, kan weer gewoon papa zijn en daarbij anderen helpen." Hij heeft dan ook een boodschap: "Hoe diep je ook zit: er is hoop. Niet waar we vandaan komen telt, maar waar we naartoe gaan."

Noord-Holland Noord Gezond 2030

Noord-Holland Noord: een regio die sneller vergrijst, waar op plekken bovengemiddeld wordt gedronken, maar ook obesitas, kanker en dementie veel voorkomen. Tientallen zorginstanties hebben de ambitie dat de regio de gezondste van Nederland is in 2030.

Dit is reden voor NH om hier verhalen over te maken. Hier lees je meer over de problemen die spelen, waar die vandaan komen en hoe die gezondheidsambities waargemaakt kunnen worden. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.