Het aantal cosmetische klinieken in Noord-Holland is in de afgelopen jaren flink gestegen, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Vooral in Amsterdam is de stijging hoog: hier vervijfvoudigde het aantal klinieken in de afgelopen tien jaar. Ook in Haarlem en Alkmaar is het aantal klinieken gestegen.
In 2013 telde Nederland 13 cosmetische klinieken, nu is dit aantal gestegen naar 361. De stijging ging het snelst in Noord-Holland, waar nu zeker 84 klinieken gevestigd zijn. 35 hiervan zijn in Amsterdam te vinden.
Sociale media
De stijging komt cosmetisch arts en plastisch chirurg David Mosmuller vooral door de invloed van sociale media, waar cosmetische ingrepen worden 'genormaliseerd'. Uit eerder onderzoek van het opiniepanel van EenVandaag bleek ook dat jongeren tussen de 16 en 35 jaar 'het steeds normaler vinden om een cosmetische ingreep te ondergaan.'
Ruim dertig procent gaf in 2018 al aan het normaal te vinden om te 'snijden in een lichaam om er mooier uit te zien.' Een jaar eerder was dat slechts vijftien procent. "Het is nog net niet hetzelfde als naar de kapper gaan, maar die kant gaat het wel op", zegt Mosmuller.
Bekwaamheid
Toch baart deze 'trend' Mosmuller zorgen. Niet zozeer de risico's die verbonden zijn aan bijvoorbeeld het spuiten van botox of fillers, maar meer over het 'opvullen' van de klinieken met artsen die de behandelingen uitvoeren. "De toename van de vraag is natuurlijk heel positief als bedrijf, maar het brengt wel risico's met zich mee. Er moeten wel voldoende bekwame artsen zijn die dit kunnen uitvoeren. Daar zien we toch wel problemen ontstaan."
Zo geeft Mosmuller aan dat hij steeds meer beginnend artsen ziet die naast hun baan of studie 'bijprikken'. "Je kunt er makkelijk wat aan verdienen, maar soms hebben ze dan alleen maar een cursus van een halfuurtje gehad. Dit is echt niet genoeg."
Tekst gaat verder onder de foto.
En naast de 'geringe' bekwaamheid van bevoegde basisartsen, merkt Mosmuller ook dat hij veel klanten krijgt die elders botox of fillers hebben laten zetten waardoor nieuwe problemen ontstaan. "Een kleine kans op infecties en grote blauwe plekken zijn problemen die we kunnen verwachten. Maar wat je niet verwacht is problemen door verkeerde producten die zijn gebruikt op de verkeerde plekken, of gekke bobbels. Dan zie je bijvoorbeeld een enorm hangende wenkbrauw door te veel botox."
"Dit komt met name voor bij patiënten van behandelaars die niet zo goed weten wat ze doen. Dus je ziet ander soort problemen optreden dan de standaard bijwerkingen die beschreven staan in de studies en die we allemaal zien in ervaren handen die gewoon kunnen voorkomen."
Zorgelijke trend
"Persoonlijk vind ik het een zorgelijke trend dat we zien dat de kwaliteit van de behandelingen in Nederland achteruit gaat. Waarbij artsen, maar ook niet-artsen, dit soort behandelingen gaan uitvoeren met onvoldoende achtergrond en scholing", aldus Mosmuller.
Tip ons!
💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!
📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.
Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.
Op de hoogte blijven?
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.