Pizzadozen, bierblikjes, patatbakjes en lege flessen drank: na een mooie dag is het vaak een puinhoop op het strand. Aan strandvonder Marco Snijders en zijn collega’s de taak om het strand weer recht te trekken. Hij en zijn team beginnen elke ochtend om 5.00 uur om al het afval van het strand op te halen. "Ik denk wel eens: 'Dit doe je thuis toch ook niet?'"
Bij aankomst op het strand blijkt meteen hoe hard het werk van Marco Snijders (60), Mart Gul (79), Jeroen Lampe (38) en de rest van het achtkoppige team van het grondwerkbedrijf nodig is. Een blauwe kliko is volledig binnenstebuiten gekeerd, op zoek naar statiegeldblikjes. De rest van de inhoud ligt in het zand. "Die blikjes met statiegeld leveren nu de meeste problemen op", vertelt Marco. "De zakken worden opengetrokken waarna meeuwen de rest van de troep verspreiden."
Het bedrijf van Mart, Marco's oom, wordt door de gemeente ingehuurd. Zij hebben de ondankbare taak om de resten van andermans gezellige avond op te ruimen. Na een mooie dag ligt het strand namelijk bezaaid met rotzooi als pizzadozen, lege blikjes en lege flesjes bier. En dat moet op tijd gebeuren: de bedoeling is dat ze rond 10.00 uur weer van het strand af zijn, zodat badgasten weer van een brandschoon zandstrand kunnen genieten. Daarom beginnen ze al om 5.00 uur 's ochtends.
Tekst loopt door onder de afbeelding.
Om het werk te verlichten, staan er sinds kort grote, zwarte afvalkisten op het strand. Het afval rapen is namelijk intensief werk, vertelt Marco. "Zo'n kist heeft een inhoud van 4000 liter. En zo'n kliko maar 100 liter. Dat maakt het werk voor ons veel lichter."
Voor de schoonmaakploeg zijn de bakken handig, maar veel mensen zijn er niet blij mee. "Het bederft het uitzicht en ze zijn te groot, vinden ze. Maar de mensen begrijpen niet dat het intensief werk is om elke keer al die vuilniszakken uit de kliko's te halen. Ten tweede besparen we enorm op vuilniszakken, want die kisten kieperen we gewoon leeg in een container." De grote, blauwe vuilniszakken kosten namelijk vijftig cent per stuk. "En het is ook nog eens beter voor het milieu", voegt Jeroen toe.
Er staan nu ongeveer twintig van die kisten verspreid over de stranden tussen Bergen en Castricum. "We willen naar het dubbele gaan", aldus Marco. In de video hieronder zie je hoe zo'n kist in een container wordt geleegd.
Tekst loopt door.
Strandvonders afval - NH Nieuws
Marco werkt al ruim veertig jaar in het bedrijf van zijn oom. Zijn familie heeft altijd een sterke band gehad met het strand en de zee. Eerst in de schelpenvisserij, later in het uitrijden van strandhuisjes met paard en wagen en nu in het grondwerk.
Het opruimen van afval is niet de enige bezigheid van het bedrijf. Zo ruimen ze ook dode of nog levende dieren op, vangen en behandelen ze zeehonden en egaliseren ze het strand. Juist die afwisseling zorgt ervoor dat Marco dit werk al zo lang doet. "Geen dag is hetzelfde, dus het verveelt nooit." Zijn oom Mart, bijna 80, is ook nog steeds werkzaam op het strand. "Het strandleven is toch anders dan de bouw."
Tekst loopt door onder de foto.
Zijn team maakt alle stranden tussen Bergen en Heemskerk schoon. Volgens Marco verschilt het per strand hoeveel troep er ligt. In Schoorl komen meer mensen die zelf hun troep opruimen, vertelt hij. "Daar komt een ander soort mensen. Die zijn meer begaan met de natuur."
In Egmond is dat anders. De strandgangers komen daar om te relaxen. "Die gasten komen hier met dozen vol pizza's en ander vreetwerk het strand op. Daarom heb je hier ook veel meer afval, op een mooie dag bijna vier ton. In Schoorl kom je hooguit op een ton."
Moedeloos
Af en toe wordt Marco wel eens moedeloos van zijn werk, vertelt hij terwijl hij met zijn tractor tussen de hondenuitlaters en wandelaars door manoeuvreert. Hij went maar moeilijk aan de troep. "Ik denk wel eens: 'Dit doe je thuis toch ook niet?'." Hij wijst op een plek in het zand waar een kampvuur is gemaakt en trekt er wat verkoolde blikjes bier uit. "Het interesseert ze geen kloot."
Hij spreekt tijdens zijn avondrondje groepen feestende jongeren aan. "Ik vind het niet erg dat ze dat doen, maar denk dan ook aan de natuur." Hij maakt afspraken met ze, of ze de boel een beetje netjes achterlaten. "Dan geef ik ze vuilniszakken en vraag ik of ze ervoor willen zorgen dat het morgenochtend schoon is. Bij negen op de tien werkt dat."
Tekst loopt door onder de foto.
Als er een ding is wat hij de strandgangers wil meegeven, is dat ze zuinig zijn op de natuur. "En niet die vuilniszakken omkieperen op het strand op zoek naar statiegeldblikjes. Het is goed dat ze dat eruit willen halen, maar gooi dan niet alles ernaast. Dan hebben wij daar als strandschoonmakers weer extra werk aan. Doe dat niet."
Tip ons!
💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!
📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.
Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.
Op de hoogte blijven?
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.