Na het succesvolle optreden van Nederland (en Noord-Holland) op de Olympische Spelen, gaat vandaag het volgende sportieve hoogtepunt van start: de Paralympische Spelen in Parijs. Maar liefst negentien deelnemers uit onze provincie doen hieraan mee. We zetten al 'onze' sporters voor je op een rij en belichten enkele bijzondere verhalen.
Als er één persoon iets bijzonders gaat doen tijdens deze editie van de Paralympische Spelen, is het Jetze Plat wel. De 33-jarige geboren Amsterdammer gaat voor maar liefst vier gouden plakken: op de weg- en tijdrit bij de handbike, de triatlon en de marathon. Op de vorige Paralympics in Tokio won hij goud bij de triatlon, de wegrit en de tijdrit bij de handbike.
Zoals hij op zijn eigen website schrijft, had hij niet verwacht dat hij dat ooit zou bereiken. Al kort na zijn geboorte werd duidelijk dat er iets niet helemaal goed was met zijn benen: ze bleken niet volgroeid.
Omdat hij niet op een normale fiets naar school kon fietsen, kochten zijn ouders een handbike voor hem. Dat ging met vallen en opstaan, maar Plat werd steeds beter en sneller op zijn aangepaste fiets. Daarom startte hij ook met handbiken als professional. De rest is geschiedenis.
Plat komt op 2 september in actie op de triatlon, op 3 september de tijdrit, op 4 september de wegrit en op 8 september de marathon.
Tekst loopt door onder de afbeelding.
Wielrenner Daniel Abraham Gebru (39) heeft een bijzondere taak. De geboren Eritreër, woonachtig in Amstelveen, is namelijk samen met rolstoelbasketbalster Carina Versloot vlaggendrager tijdens de openingsceremonie. Een enorme eer, vindt hij zelf. "Ik kreeg de vraag van Esther Vergeer en zei met heel mijn hart: ja! Het is voor mij een enorme waardering en een grote eer."
Gebru kwam op 15-jarige leeftijd vanuit Eritrea naar Nederland. Hij heeft een onderontwikkeld been, veroorzaakt door de verkeerde behandeling van een botbreuk in zijn jeugd. Gebru won tijdens de Paralympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro goud bij de wegwedstrijd, na een bizar slot.
In Parijs doet de wielrenner mee aan drie onderdelen. Op 31 augustus is hij te zien in het Vélodrome in Saint-Quentin-en-Yvelines waar hij met zijn partner Martin van de Pol op de achtervolging om het eremetaal strijdt. Op 4 september staat de tijdrit op het programma, op 6 september de tijdrace.
Tekst loopt door onder de afbeelding.
Fleur Jong is de te kloppen vrouw bij zowel het verspringen als de 100 meter sprint. De 28-jarige Purmerendse is wereldkampioene op die disciplines. Bij de vorige Paralympische Spelen won ze goud bij het verspringen.
Ze is de snelste vrouw ooit op 'blades'. Vlak voor haar 17e verjaardag, raakte ze besmet met een bacteriële infectie, die ervoor zorgde dat haar bloed niet meer goed naar haar benen en armen kon stromen. Daarom moesten haar onderbenen en een aantal vingerkootjes worden geamputeerd.
Jong doet op 31 augustus mee aan het verspringen, op 5 september tijdens de eerste ronde van de 100 meter en een dag later mogelijk in de finale van dat onderdeel.
Tekst loopt door onder de afbeelding.
Ook bij de vrouwelijke rolstoelbasketballers zijn de verwachtingen zeer hooggespannen. De Nederlandse ploeg heeft al zeven jaar niet verloren en is regerend Europees, wereld- en paralympisch kampioen. Met Saskia Pronk, Mariska Beijer (beiden afkomstig uit Den Helder) en Lindsay Frelink (Heerhugowaard) is Noord-Holland goed vertegenwoordigd in de rolstoelbasketbalploeg.
Beijer (33) werd topscorer bij het WK in Dubai en is een van de sterkhouders van de ploeg. Maar haar weg naar de top was niet makkelijk. Ze kreeg als kind namelijk te maken met het logesyndroom, waardoor een van haar benen geamputeerd moest worden. Ze zat als kind meer in het ziekenhuis dan op school, schrijft ze op haar eigen website. Later, op 11-jarige leeftijd, leek het wat beter te gaan. Tot ze een ongeluk kreeg tijdens het skiën, waarbij ze zenuw- en lymfeschade opliep.
Ze vond haar geluk in het rolstoelbasketbal, waar ze vrienden maakte en zichzelf durfde te zijn. En het belangrijkste: ze begon haar handicap als haar kracht te zien. Nu heeft ze op 33-jarige leeftijd goud op de Paralympische Spelen, het EK en WK achter haar naam staan.
De rolstoelbasketbalvrouwen spelen op 30 augustus tegen Japan, een dag later tegen de Verenigde Staten en op 2 september tegen Duitsland.
Nog veel meer Noord-Hollanders op de Paralympics
Naast de hierboven genoemde sporters, doen er nog veel meer Noord-Hollanders mee aan de Paralympische Spelen in Parijs. Het gaat om speerwerper Noëlle Roorda (Amstelveen), de sprinters Levi Vloet en Nienke Timmer (beiden Amsterdam), Boccia-speler Chantal van Engelen (Hilversum), rolstoeltenniser Ruben Spaargaren (Aalsmeer), Annemarieke Nobel op de dressuur (Velsen), roeister Esther van der Loos (Assendelft), tafeltennisser Jean Paul Montanus (Alkmaar), triatleet Geert Schipper (Spanbroek), wielrenner Caroline Groot (Andijk), de zwemmers Bas Takken (Hoorn), Thijs van Hofweegen (Amsterdam) en Florianne Bultje (Santpoort-Noord),
Paralympics op tv
De wedstrijden waar TeamNL aan meedoet op de Paralympische Spelen zijn live te volgen via de livestream op de website van de NOS. Mocht een Nederlander een finale halen, dan doet de NOS zijn best om die wedstrijd ook op televisie uit te zenden.
Tip ons!
💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!
📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.
Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.
Op de hoogte blijven?
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.