"Een geluk bij een ongeluk", zegt Wim Steur, mede-eigenaar van biovergister Green Energy in Hensbroek, na de heftige brand die zondagochtend uitbrak in de kas van het bedrijf. De gevolgen van de brand, die in de verwarmingsinstallatie van de kas is ontstaan, hadden veel groter kunnen zijn als de brand was overgeslagen naar de schuur. In het dak is namelijk asbest verwerkt.
Hensbroek ontsnapt na brand aan milieucatastrofe: "Dak ligt vol met asbest" - NH Nieuws
Bij de brand kwam veel zwarte rook vrij die tot in de wijde omtrek te zien was. Wim Steur, een van de zeven eigenaren van het bedrijf dat gas opwekt uit groenafval, stapte meteen op de fiets om poolshoogte te nemen. "Ik heb meteen aan de brandweer vertelt dat ze de schuur moesten redden want er ligt asbest op. Als die ook in brand was gevlogen was dat een ramp geweest voor de omgeving, met name voor een overbuurman die orchideeën kweekt."
De brand bleef uiteindelijk beperkt tot de kas en het ketelhuis, de gitzwarte rook was afkomstig van duizenden brandende plastic kratten die stonden opgeslagen. "De brandweer heeft erger voorkomen", vertelt Wim opgelucht. Ook een deur die een mede-eigenaar vergeten was dicht te doen heeft er volgens hem voor gezorgd dat de schade beperkt is gebleven. "Dat is ons geluk geweest, doordat de deur openstond krijg je een soort draaiende trekkende wind die ervoor gezorgd heeft dat het vuur de andere kant op is gegaan."
Tekst gaat verder onder de foto.
Dat daardoor ook de vergistingsinstallatie naast de kas gespaard is gebleven is voor Steur een grote opluchting. Jaarlijks voorziet het bedrijf voor 1.625 huishoudens aan groen gas. Het bedrijf is zes jaar geleden door zeven agrarische ondernemers gekocht zodat ze hun groene afval kunnen vergisten. "Dat was voor ons als bollenbedrijven erg belangrijk want wij moesten ook verduurzamen. Hoe mooi is het dat je je eigen afval om kunt zetten in gas?"
De hoop is dat het bedrijf weer snel groen licht krijgt om de installaties weer op te starten. Want de machines moeten wel blijven draaien: "Als het niet in beweging is en er geen lucht bijkomt doen de bacteriën hun werk niet en dan zijn we verder van huis." Ook moet de kas worden opgeruimd: "Sinds ik gestopt ben met werken ben ik een soort klusjesman, ik mag dus aan de bak."
Megaklus
Hoe desastreus de gevolgen zijn voor de omgeving als het dak met asbest wel in brand was gevlogen, kan Evelien Tromp van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord niet inschatten. "Hoe ver asbest zich verspreidt hangt van veel factoren af zoals de wind en of het regent. We wisten wel dat er mogelijk asbest in het dak verwerkt zit en de brandweer heeft dan er ook door middel van een stoplijn voor gezorgd dat het vuur niet zou overslaan."
"Gelukkig is dat gelukt want als er veel asbest vrijkomt dan is het een megaklus om het allemaal weer op te ruimen."
Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]