Het is vijf voor twaalf voor de Kledingbank Noord-Holland Noord. Ze moeten eind dit jaar hun pand in Egmond aan den Hoef verlaten en zicht op een nieuwe - betaalbare - locatie is er niet. Daarom zamelen ze nu geld in om eigen onderdak te kunnen bekostigen. "Anders is het 31 december klaar voor onze leden. Ik heb er slapeloze nachten van."
Kledingbank NHN dreigt opnieuw dakloos te worden - NH/ Anne Klijnstra
"De nood is hoog: voor 1 december moeten we iets gevonden hebben", vertelt Tamara Tuls (54), oprichter van de stichting Kledingbank Noord-Holland Noord. "Anders staan onze 1.100 leden (klanten, red.) straks op straat. Wekelijks melden er zich nieuwe leden, want ook met de steeds duurder wordende boodschappen, blijft armoede een feit."
"We hebben bij de gemeenten in de regio aangeklopt voor hulp voor een nieuw pand, maar die zouden er niet zijn. En ze gaven ook gelijk aan dat er geen subsidie is waarmee we iets zouden kunnen huren", sombert Tamara. "Ze trekken hun handen ervan af."
Onmisbaar voor minima
"Het is van de zotte dat geen enkele gemeente zich hiervoor wil inzetten", vindt de Alkmaarse Marja, een van de klanten van de kledingbank, maar inmiddels ook vrijwilliger daar. Omdat ze alleen een AOW'tje heeft, haalt ze haar kleren bij de stichting. "Maar ik kom hier ook voor het sociale aspect: gezellig koffiedrinken en een praatje maken."
Ook de ouders van de Syrische Walaa uit Zaandam zijn klant. "Ze hebben niet veel geld en kunnen geen nieuwe kleren kopen, ook niet voor de kinderen. Ze vinden hier hele mooie spullen, soms nog helemaal nieuw. Deze kledingbank is onmisbaar voor alle minima."
"We helpen minima van Den Helder tot Zaanstad"
Bij de kledingbank kunnen minima elke maand voor vijf euro tien kledingstukken uitzoeken. "Onze leden komen overal uit de provincie; van Den Helder tot Zaanstad en Purmerend, maar ook vluchtelingen helpen wij", vertelt Tamara.
Dat bevestigt Alexandra Kovtun van de stichting Bergen Helpt die Oekraïense vluchtelingen ondersteunt. "Ik tolk hier voor Oekraïeners die soms alleen met een paspoort gevlucht zijn en hier nog altijd mogen winkelen. Het zou erg jammer zijn als dat stopt, voor iedereen hier."
Van bollenschuur naar basisschool
Het is overigens niet voor het eerst dat de Egmondse Tamara in deze penibele situatie zit. Ze begon de kledingbank bijna vijf jaar geleden in haar eigen woning, maar dat liep snel uit de hand. Er werd toen tijdelijk onderdak gevonden in een bollenschuur in Egmond-Binnen. Dat hield eind 2020 op.
Op het nippertje hielp de gemeente hen - ook tijdelijk - aan een leegstaande basisschool in Egmond aan den Hoef aan, en daar komt nu een einde aan. Het pand wordt de uitvalsbasis voor Kindcentrum De Kiem, waarvan het eigen gebouw verbouwd wordt.
Tekst gaat verder onder foto.
De Kledingbank is zelf hard op zoek naar een nieuwe ruimte. "We hebben ongeveer 300 tot 400 vierkante meter ruimte nodig, het liefst met een lage, maatschappelijke huur en een goede OV-verbinding, zodat we goed bereikbaar zijn", licht Tamara toe.
Maar omdat die plekken niet voor het oprapen liggen, kijken ze nu toch ook naar particuliere huurpanden die ze eigenlijk niet kunnen betalen. "Een commercieel pand in Heiloo, waar wij ons oog op hadden laten vallen, viel deze week toch nog af. Dus alle tips voor mogelijke ruimtes zijn van harte welkom."
75.000 euro nodig
De hoop is daarnaast dat mensen via crowdfunding financieel willen bijdragen aan de huur. "We hebben berekend dat we ongeveer 75.000 euro nodig hebben voor een ruimte met een marktconforme huurprijs. Met dat bedrag redden we het twee jaar en we gebruiken dan die tijd om verder te zoeken."
De kledingbank heeft zelf geen financiële buffer. "We zijn een stichting zonder winst oogmerk. Alleen tijdens verkoopdagen kunnen we iets van geld verdienen, maar dat is lang niet genoeg om een duur pand te kunnen betalen."
Met posters en flyers vraagt de kledingbank daarom de aandacht voor hun situatie en de inzamelingsactie. "We hopen bijvoorbeeld ook een plekje te krijgen op braderieën en markten de komende tijd, om mensen daar om hulp te vragen. Anders houdt het op", vreest Tamara.
De gemeente Bergen, die de kledingbank eind 2020 nog aan hun huidige huurvrije plek hielp, zegt het te betreuren als stichting zou moeten stoppen. "De kledingbank voorziet in een behoefte om tegen zeer lage kosten kleding aan te schaffen", aldus een woordvoerder.
"We vinden het voortbestaan belangrijk, maar ook dat er voor minima voldoende voorzieningen zijn om in hun levensonderhoud te voorzien." Er zijn ook geen gemeentelijke panden beschikbaar. "We hebben de stichting daarom verwezen naar makelaars en verhuurders, en naar professionals die helpen bij het vinden van financiële middelen."
💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?
- Blijf op de hoogte via NHNieuws.nl/Alkmaar
- Word lid van ons Whatsappkanaal en ontvang het laatste nieuws op je telefoon
- Reageer, discussieer en deel jouw nieuws in de Facebookgroep 'Nieuws uit Alkmaar en omgeving'
- Mail je tips naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]