Het is zo goed als onmogelijk om een huis in Noord-Holland te kopen zonder een schepje bovenop de vraagprijs te doen. In veel van de grote gemeentes in onze provincie wordt meer overboden dan het landelijke gemiddelde. "Mensen doen soms dingen waarvan wij denken: dat is wel héél fors."
De woningmarkt raakt steeds verhitter. Afgelopen kwartaal werden in Noord-Holland ongeveer 73 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht, blijkt uit onderzoek van Huispedia. Amsterdam spant de kroon qua overbieden: daar werd gemiddeld 9,1 procent meer neergeteld voor een koopwoning dan de vraagprijs. Haarlem, Den Helder, Hoorn, Purmerend, Haarlemmermeer, Alkmaar, Zaanstad en Velsen zitten ook boven het landelijk gemiddelde van 4,1 procent.
Ondanks die flinke overbiedingen is het volgens makelaar Robert de Joode nog wel mogelijk om een huis te kopen zonder meer te betalen dan de vraagprijs. Hij is voor KRK Makelaars actief in Amsterdam, de Zaanstreek, Alkmaar en Heerhugowaard. Het ligt het er wel aan in welke prijsklasse je een huis zoekt. "Op dit moment zien we dat er op de starterswoningen en middenklassewoningen heel veel overboden wordt. Daar is het bijna niet meer mogelijk om zonder te overbieden tot een aankoop te komen. Ik denk dat tachtig procent van die woningen voor meer wordt verkocht dan de vraagprijs."
Meer dan een miljoen
De duurdere woningen gaan regelmatig nog wel weg voor de vraagprijs of daaronder, ziet hij. Maar dan moet je wel al diepe zakken hebben. "In Amsterdam gaat het dan om woningen van meer dan een miljoen en in Heerhugowaard en Alkmaar om woningen tussen 750.000 euro en een miljoen. Dat zijn de duurdere huizen die niet iets extra's hebben."
De Joode herkent het beeld dat mensen niet meer kijken naar of ze de prijs voor een woning wel willen betalen, maar alleen nog maar of ze het kunnen betalen. Daarom doen veel mensen ook stevige concessies, ziet de makelaar. "Jonge mensen kiezen vaak voor een kleinere woning dan ze zouden willen, omdat ze dat wel kunnen betalen. Terwijl ze misschien tien jaar geleden wel hun gedroomde woning hadden kunnen kopen."
Tekst gaat verder onder de foto.
Soms schrikt hij er wel van hoe ver huizenkopers willen gaan om een woning te kunnen kopen. "We zien dat mensen die ontzettend graag willen soms dingen doen waarvan wij denken: 'Dat is wel heel fors'. Biedingen van tien procent boven de vraagprijs komen regelmatig voor."
Dat is bij G&O Makelaars, die in de IJmond werken, ook eerder regel dan uitzondering, zegt Remco Lazet. "Maar het is ook een strategie om je huis voor wat minder geld in de markt te zetten. Daardoor komen er meer mensen op af, wat de prijs weer omhoog stuwt. De markt corrigeert zichzelf dus."
"Op dit moment kan je ervan uitgaan dat alles boven de richtprijs wordt verkocht"
En hoe zit het dan in de 'goedkope' Noordkop? Daar namen de huizenprijzen afgelopen jaar explosief toe. Toch is Noord-Holland Noord nog steeds de minst dure regio van de provincie om een huis te kopen. Den Helder was vorig jaar de goedkoopste gemeente van Noord-Holland.
Maar ook in de havenstad, Julianadorp, Hippolytushoef of Anna Paulowna moet je niet te erg hopen op een goede deal, aldus Pieter van Wijngaarden van Warnars Makelaardij. "Heel sporadisch heb je nog een woning waar minder animo voor is dan gemiddeld, maar voor negen van de tien woningen heb je kijkdagen, meerdere bieders en komt het boven de richtprijs uit."
Ook in de Noordkop is het vooral de duurdere categorie huizen die nog wel eens voor de richtprijs of minder worden verkocht, aldus Van Wijngaarden. "Maar dat komt echt weinig voor. Recent hebben we een woning verkocht die voor bijna zes ton erop stond en die ook weer voor meer werd verkocht. Op dit moment kan je ervan uitgaan dat alles boven de richtprijs wordt verkocht."
Tip: win advies in
Makelaar De Joode heeft een tip voor iedereen die een woning zoekt: laat je goed adviseren over wat je wel en niet kan betalen bij het kopen van een huis. "We zien dat kopers regelmatig onwetend aan zoiets beginnen, dus dan adviseren wij om je te laten begeleiden door een aankoopmakelaar."