Directeur Floor Daemen van basisschool De Vliekotter in Oosterend heeft komend schooljaar een probleem om alle kinderen te kunnen onderbrengen. De school, die valt onder de Stichting Kopwerk, is te klein. De stichting heeft nog geen vergunning voor twee extra tijdelijke containers die zij in het dorp nabij de school wil neerzetten.
De schooldirecteur zit, vlak voor het schoolseizoen, met de handen in het haar. De school aan de Vliestraat in Oosterend is de laatste jaren flink gegroeid in het aantal leerlingen. Zo erg zelfs dat in de hal van de school eerder al een klaslokaal is gemaakt om de kinderen goed les te kunnen geven. Maar nu barst de school uit zijn voegen.
Dat was voor het schoolteam eerder dit jaar het sein om een aanvraag in te dienen voor extra units op het voetbalterrein van Sportvereniging Oosterend om 44 kinderen in onder te kunnen brengen. De school start het nieuwe schooljaar met 135 leerlingen. De directeur verwacht een groei naar ongeveer 160 kinderen. "We hebben op dit moment vijf groepen en komen nu ongeveer een paar honderd vierkante meter tekort."
"Iedereen was op de hoogte dat de units na de zomervakantie geplaatst zouden worden"
De tijdelijke uitbreiding is nodig om de school te kunnen verbouwen. "De school groeit zo hard, de kinderen passen niet meer in het gebouw", zegt Daemen. De containers komen naast kinderopvang De Pepermolen.
Alles leek in kannen en kruiken, maar het afgeven van de vergunning duurt langer dan verwacht. "De ambtenaren die de aanvraag moeten behandelen zijn met reces. Die komen pas halverwege deze maand terug. Dan moet alles nog beoordeeld worden. Dat gaat voor het eind van de vakantie nooit meer lukken."
"Het is verschrikkelijk", vervolgt Daemen die niet te spreken is over de handelingssnelheid bij de gemeente. "De gemeenteraad heeft de plannen al eerder goedgekeurd. Iedereen was op de hoogte dat de units na de zomervakantie geplaatst zouden worden." In februari heeft ze met haar team nog overleg gehad met de gemeente. "We hebben ervoor gezorgd dat de aanvraag ook zo snel mogelijk was ingediend."
De raad zou in maart al oordelen, maar stelde het uit en ging in april vervolgens akkoord. "De vraag was wel of we de aanvraag zelf wilden organiseren en regelen, omdat de gemeente, als eigenaar van het pand, daar geen tijd voor had. Eigenlijk is dit een verantwoordelijkheid van de gemeente, maar vanwege 'goodwill' hebben we dat zelf opgepakt. Het lijkt of we nu alleen maar worden tegengewerkt."
"Het is allemaal veel gedoe, wat eigenlijk op een eenvoudige manier opgelost had kunnen worden."
Drie weken voor de zomervakantie werd de omgevingsvergunning ingediend. "Toen hebben we wél gevraagd of we alvast konden beginnen met het plaatsen van de containers. Maar dat mocht niet. Dat betekent dat we in het schooljaar niet kunnen starten in de cabins." De directeur zit nu met een groot probleem, omdat er in het gebouw ook niet echt een plek is. "Dat wordt waarschijnlijk de zolder, maar dat moeten we nog onderzoeken. De cabins zijn ook al besteld, maar daar kunnen we voorlopig niets mee."
Veel geld
"Het is allemaal veel gedoe, wat eigenlijk op een eenvoudige manier opgelost had kunnen worden. Het is heel jammer hoe het nu gaat." Daemen heeft ook geen idee hoe lang dit nog gaat duren. "We moeten kijken of de aannemer die de cabins zou plaatsen ook later dit jaar nog tijd heeft."
De gemeente Texel reageert als volgt:
"In februari van dit jaar is het verzoek voor de tijdelijke uitbreiding ingediend. Normaal gesproken moet een dergelijk verzoek een jaar eerder ingediend zijn. De gemeente heeft in februari het verzoek toch in behandeling genomen en hiervoor zo spoedig mogelijk de besluitvorming geregeld. De gemeenteraad heeft daartoe in de raadsvergadering van april het besluit genomen.
De gemeente en het schoolbestuur vinden het belangrijk dat de onderwijshuisvesting goed geregeld is. Daar hoort een zorgvuldig proces bij. Daarom hebben de vertegenwoordigers van Stichting Kopwerk en de gemeente begin april gesproken over de wijze waarop het vergunningentraject zo spoedig mogelijk doorlopen kon worden. De doorlooptermijn van een aanvraag is 8 weken en kan 6 weken verlengd worden. Uiteraard is het van belang dat een aanvraag volledig en correct wordt ingediend, op die manier wordt het proces zo snel mogelijk doorlopen.
De aanvraag omgevingsplan is op 1 juli jl. ingediend, maar die was in eerste instantie niet ontvankelijk (niet compleet). Binnen een week is de aanvulling aangeleverd. De doorlooptijd is met 6 weken verlengd. De aanvraag zit momenteel in fase van inhoudelijke toetsing. De bouwactiviteit technisch is op 29 juli ingediend. Deze is ontvankelijk bevonden en wordt nu inhoudelijk getoetst. In juli werden er al bouwactiviteiten gestart. Omdat er nog geen vergunning was verleend voor het werk, werden de bouwactiviteiten stilgelegd door de gemeente."