Veel Noord-Hollanders genieten deze dagen op het strand van het zomerse weer, dus moet de reddingsbrigade juist hard aan de slag. Vanaf deze zomer houden zij ieder weekend toezicht bij Aalsmeerse zwemlocaties en op het water. NH liep mee tijdens een drukke dag.
Strandwachten druk met bewaken Aalsmeers strand - NH Nieuws
Aalsmeerders lieten het prachtige zomerweer gisteren niet zomaar aan zich voorbij gaan. Ondanks het negatieve zwemadvies trokken veel ouders met kinderen naar het Surfeiland in Aalsmeer voor een duik. De reddingsbrigade houdt daar de komende vijf jaar ieder zomers weekend toezicht.
Een vader die zijn drie kinderen met een schuin oog in de gaten houdt komt er graag. "Het is een fijn en overzichtelijk strandje." Dat het ook op dit soort strandjes gruwelijk mis kan gaan bleek toen twee weken geleden in het water van het Park van Luna in Heerhugowaard een peuter van twee jaar verdronk.
"Ik denk dat je als ouder zelf voornamelijk goed moet opletten, maar het is een prima aanvulling"
Daarom zijn de meeste ouders op het Aalsmeerse strandje blij dat de reddingsbrigade een extra oogje in het zeil houdt. "Ik denk dat je als ouder zelf voornamelijk goed moet opletten, maar het is een prima aanvulling. Het is zeker goed dat ze er zijn."
Het plan voor een strandwacht op het Surfeiland kwam in stroomversnelling toen daar vorig jaar een 44-jarige Poolse man verdronk. Vlak voor de reddingsbrigade er een vaste post innam overleed deze zomer ook nog een 20-jarige wakeboarder nadat hij werd overvaren in de snelvaartbaan een stukje verderop.
Pleisters plakken
Die horrorverhalen zijn gelukkig uitzondering op de regel, vertelt strandwacht Andrea Veldman. "We hebben nog niet hele erge inzetten gehad. We hebben tot nu toe vooral wat snijwonden moeten verbinden en pleisters moeten plakken."
Toch kan de ploeg van vier niet achterover leunen. Van 12.00 tot 20.00 uur scannen zij constant het strand en water te voet en per boot. "We hebben best wel veel kinderen rondlopen die geen bandjes om hebben. Er zijn vaak wel ouders bij in de buurt, maar we letten dan tóch nog wat extra op. We hebben ook best wat kinderen die aan het ravotten zijn in het water. Daar let je toch wat meer op om te kijken of ze elkaar niet per ongeluk te lang onder water duwen."
NH volgde de reddingsbrigade ook toen zij eerder dit jaar strandwachten opleidde. Tekst gaat verder onder reportage.
Reddingsbrigade Amstelveen leidt vrijwilligers op tot strandwacht - NH Nieuws
Ook volwassenen worden goed in de gaten gehouden. "Als volwassenen ver weg zwemmen letten we goed op of ze ook weer terugkomen. We letten ook op hoé ze zwemmen, dus is het iemand die daadwerkelijk nog aan het zwemmen is of iemand die ver weg van de kant stil ligt in het water. En of ze hun armen omhoog doen."
Daarnaast geven de strandwachten informatie en delen bijvoorbeeld polsbandjes voor kinderen uit waar ouders hun telefoonnummer op kunnen schrijven. Kinderen die kwijtraken kunnen op die manier sneller met hun ouders worden herenigd.
Meer toezicht
Andrea hoopt dat meer gemeentes ervoor kiezen om strandwachten in te zetten bij drukke zwemplaatsen. "Je ziet zó iemand over het hoofd. Het is zeker belangrijk - als je ziet hoeveel mensen er nog in de zomer verdrinken - dat er meer toezicht is."
💬 Wil je iets kwijt?
- Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Amstelveen en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
- Whatsapp ons op 06 30 09 30 03
- Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Amstelland
- Mail ons jouw tips, verhalen, foto’s en filmpjes naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]