Ga naar Content
Een kleine wijngaard is afgebeeld met rijen druivenranken die groeien op een glooiende heuvel. Op de achtergrond is een kleine houten schuur te zien, gedeeltelijk in de schaduw van bomen. Er is iemand te zien die de wijnstokken verzorgt. Het gebied is omg
Egmond aan Zee

Geen duinwijn van Theo (71) dit jaar, wijngaard te zompig

11 augustus 2024, 09.49 uur · Aangepast 11 augustus 2024, 13.15 uur
Door: Anne Klijnstra · Foto: NH/ Anne Klijnstra

De duinwijn van Theo Castricum is wereldberoemd in de Egmonden. Maar flessen van het wijnjaar 2024 gaan er niet komen. De duinlandjes ten noorden van Egmond aan Zee, waar Theo zijn wijngaard heeft, hebben te kampen met wateroverlast. En dat maakt de spreekwoordelijke druiven zuur voor hem. "De druif is geen waterplant. Ik houd hoop dat volgend jaar goed komt; de tijd zal het leren."

Wadend door zijn moestuin die nog altijd blank staat, laat de 71-jarige Theo zijn naastgelegen trots zien: 180 druivenstokken, jaarlijks goed voor zo'n 150 liter duinwijn. Al bijna vijftig jaar heeft hij in de duinen bij het dorp een eigen landje en verbouwt er nu vijftien jaar zijn duinwijn.

Maar dit jaar heeft hij er weinig te zoeken. Door de vele regenval staat het grondwater veel te hoog, valt er weinig te tuinieren en al helemaal geen wijn te maken. "De afgelopen maanden stonden de stokken in dertig centimeter water. En iedereen weet: wijn houdt niet van water."

Tekst gaat verder onder video.

Hobbywijnboer Theo slaat een duinwijnjaar over - NH/ Anne Klijnstra

"Hier komen doet pijn", vertelt de Egmondse hobbywijnboer. Het water is er net weg, maar het grondwaterpeil blijft hoog: de wijngaard is zompig en modderig. "Geen goede grond en wortels kunnen gaan rotten", oordeelt hij. "De planten missen vooral voedingsstoffen. Kijk maar naar die gelige bladeren, die horen veel groener te zijn."

Water wegpompen

Toch heeft hij goede hoop dat hij het overgrote deel kan redden. "Maar de 'appellation 2024' zal er niet komen. Volgend jaar maar weer, al maak ik me best zorgen over de toekomst hier. Gaat het met het extremere weer nog wel lukken om hier wijn te verbouwen?"

In september wordt het overtollige water weggepompt uit de duinlandjes. Dat is de kortetermijnoplossing waar uiteindelijk voor gekozen is. Theo hoopt dat het helpt, maar heeft ook zo zijn bedenkingen. "Eigenlijk best zonde dat ze dit mooie schone water richting zee kieperen. En ik hoop dat ze verder kijken dan alleen deze landjes en dat ze de afwatering naar het achterland, de polder tot aan Egmond aan den Hoef, ook herstellen."

Wat het effect van het wegpompen van water ook wordt, voor Theo is het hopen op zonnige dagen en geen regen meer. "Dat hebben we meer dan genoeg gehad. Ik moet nu alleen hard aan de gang met bemesten, anders overleven ze het niet. Het hangt van de knopvorming volgend jaar af of ik nieuwe duinwijn kan maken."

Egmondse lankies

Op de lankies, de duinlandjes in Egmond aan Zee, wordt al ruim twee eeuwen groente en fruit verbouwd. Er zijn zo'n 360 volkstuintjes verspreid over zeven valleien ten noorden van het dorp. De landjes zijn cultureel erfgoed en tuinieren gaat er van generatie op generatie.

Maar net zo belangrijk is de sociale functie: als ontmoetingsplek voor de gebruikers. PWN is beheerder en verhuurder van de landjes. Vanwege de wateroverlast berekenen zij dit jaar geen huur.

Februari dit jaar: treunis om verzopen lankies - Foto: NH Media

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]