Ga naar Content

Zwerfkittens in overvloed door gestegen sterilisatiekosten: "Asiels zijn overvol"

Steeds meer zwerfkatten lopen rond in Amstelveen en omliggende gemeenten. De medewerkers van de dierenambulance werken zich een slag in de rondte om deze dakloze dieren van straat te plukken. Volgens hen zijn de gestegen kosten voor sterilisatie en castratie een belangrijke oorzaak.

Ter illustratie: Steeds meer zwerfkatten op straat - Foto: Pixabay

Een groeiende groep katteneigenaren kunnen de steeds hogere kosten van sterilisatie en castratie niet betalen. Ook als hun kat een nestje krijgt, kunnen zij de kosten om de kittens in het asiel te plaatsen niet neertellen en dumpen ze deze op straat. 

Door deze niet-gechipte kittens hebben de vrijwilligers van de dierenambulance het ongekend druk. "Het is niet normaal", vertelt Miriam Bosman van dierenambulance de Ronde Venen / Amstelland / Stichtse Vecht. "Het is alsof mensen hun katten niet laten steriliseren."

Castraties en sterilisaties zijn in twee jaar tijd met ongeveer 18 procent duurder geworden, blijkt uit onderzoek van Huisdierenverzekeringen. Een groeiende groep dierenbezitters stelt daarom een bezoek aan de dierenarts uit of gaat helemaal niet, stelt De Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn.

Twee nestjes kittens geboren bij noodlijdend gezin

Dat gold ook voor een Amstelveens gezin, dat anoniem wil blijven. Het gezin had ernstige geldproblemen. De ouders, hun zes kinderen én twee katten moesten daardoor hun woning uit. Maar voordat het zover was, werden er twee nestjes geboren. De twee katten waren namelijk niet gesteriliseerd of gecastreerd: daar was geen geld voor.

Het gezin was radeloos: wat moesten ze met deze twee nestjes? Een kitten laten adopteren door een dierenopvangcentrum van de Dierenbescherming zou 171 euro kosten. Dat hadden ze niet. Geld vragen is noodzakelijk, stelt de Dierenbescherming. Het opvangen en verzorgen van een dier kost namelijk ook geld.

"Onze vriezer zit vol met overleden dieren en ook de asiels zijn overvol"

Miriam Bosman, dierenambulance de Ronde Venen / Amstelland / Stichtse Vecht

Steeds meer mensen dumpen daarom hun dieren, vermoedt Miriam Bosman. "Waarschijnlijk in de hoop dat de dierenambulance deze vinden en naar het dierenasiel brengen." Dat is helaas niet altijd het geval: "Onze vriezer zit vol met overleden dieren en ook de asiels zijn overvol", vertelt ze.

Om het dumpen van kittens tegen te gaan, startte vorig jaar een pilot in Groningen waarbij gezinnen onder het bijstandsniveau gratis hun kat kunnen laten castreren. Het doel is om uiteindelijk in heel Nederland gratis castraties aan te bieden voor ongeveer 100.000 katten, maar dit gebeurt nog niet in regio Amstelland.

Niets geregeld in Amstelveen

"Het is schrijnend", vertelt Wil Roode van Amstelveense minima, een informerende website voor deze doelgroep. "Er is niets geregeld in Amstelveen." Het gezin uit Amstelveen klopte bij haar aan, waarna ze contact zocht met Amsterdamse Zwerfkatten. De stichting plaatste deze kittens kosteloos bij een ander gezin en steriliseerde de twee volwassen katten.

Het gezin uit Amstelveen verblijft inmiddels in een andere woning, samen met de twee katten. Deze dieren wegdoen was voor hen nooit een optie. "Juist mensen met weinig geld zijn vaak eenzaam", licht Wil toe. "Ze hebben geen geld om uit te gaan of om een verjaardagscadeau te geven. Juist daarom zijn huisdieren vaak zo belangrijk voor hen."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]