"Waarschijnlijk was het mijn pride-sleutelhanger die hen niet aanstond," vertelt de 20-jarige Yara Malcorps. Maandagmiddag werd ze belaagd door een groep jongeren op fatbikes. Ze scholden haar uit, bedreigden haar en vernielden haar koptelefoon. Nu wil ze de daders vinden om hen bewust te maken van de impact van hun acties.
Op maandagmiddag fietst Yara door het kleine fietstunneltje vanuit de Broekpolder richting het Europaplein in Beverwijk. Beneden staat een groepje van drie jongens op fatbikes. Ze bestoken haar met lelijke opmerkingen. Voordat ze langs hen kan fietsen, stapt één van de jongens af en blokkeert de doorgang.
Hij gaat recht voor haar staan en begint nog harder te schreeuwen: "Vieze flikker, lelijkerd!" Dan rukt hij haar koptelefoon van haar hoofd en buigt deze met zijn been om.
"Er ging van alles door mijn hoofd, maar voor angst was geen plaats," vertelt Yara. In een opwelling, aangewakkerd door een shot adrenaline, duwt ze de jongen hard weg. Woedend begint hij haar te bedreigen en schreeuwt dat hij haar zal afmaken. Op dat moment roept een man vanuit de verte en vluchten de jongens weg.
"Mensen begrijpen niet dat ik biseksueel ben, dus maken ze gemene opmerkingen"
Wekelijkse kost
"Normaal gesproken negeer ik zulke dingen," zegt Yara, "Maar deze keer moest ik mezelf verdedigen", vertelt ze. Het is voor haar bijna wekelijkse kost uitgescholden te worden en gemene opmerkingen naar haar hoofd geslingerd te krijgen.
"Ik ben het gewend. Ik heb piercings in mijn gezicht, kleed me wat mannelijker en heb heb een pride-sleutelhanger aan mijn tas."
Schild opgebouwd
Sinds haar veertiende is Yara er openlijk voor uitgekomen dat ze bij de LHBTQ+-community hoort. "Sindsdien is het eigenlijk begonnen. Mensen begrijpen niet dat ik biseksueel ben, dus maken ze opmerkingen zoals: ‘Vieze flikker, je bent echt een homo.’"
Dit gebeurt vaak bij het Europaplein of bij de Basic-Fit in Heemskerk, waar ze sport. In de loop der jaren heeft ze een schild om zich heen opgebouwd. "Natuurlijk raakt het me soms, maar vaak ook niet meer. Er is alleen wel een groot verschil tussen uitschelden en van je fiets gehaald worden, zoals afgelopen maandag."
"Ze beseffen niet hoeveel (blijvende) schade ze met hun gedrag kunnen aanrichten"
Het maakt Yara boos. "Ik doe niemand kwaad; ik leef gewoon en ben wie ik ben. Ik wil niemand iets opleggen, maar toch hebben sommigen er veel moeite mee. Ze beseffen niet hoeveel (blijvende) schade ze met hun gedrag kunnen aanrichten."
Bewustwording
In de hoop hen hiermee te kunnen confronteren heeft ze een oproep op Facebook geplaatst met een beschrijving van de jongens. "Mijn ouders zeggen altijd: steek geen energie in mensen die het niet waard zijn. Maar ik wil ze iets bijbrengen. Iedereen is anders, heeft een andere opvoeding, een ander geloof, maar dat is geen reden om iemand zo te behandelen."
Hoewel ze de kans klein acht dat ze de daders daadwerkelijk zal vinden, hoopt ze dat ze hiermee toch wat bewustwording kan creëren. Dat betekent niet dat ze het daarbij laat zitten, de politie is van het incident op de hoogte en ze heeft aangifte gedaan.
Hartverwarmend
De reacties op haar Facebook-bericht zijn hartverwarmend. "Iemand schreef: 'Het maakt niet uit hoeveel regenbogen je draagt, dit mag gewoon niet gebeuren'. En iemand anders bood zelfs aan: 'Stuur maar een Tikkie, dan kan ik bijdragen aan een nieuwe koptelefoon'. Dat vond ik echt heel lief."
💬 Wil je niets missen uit de IJmond?
- Blijf op de hoogte via NHNieuws.nl/IJmond
- Word lid van ons Whatsappkanaal en ontvang het laatste nieuws op je telefoon
- Reageer, discussieer en deel jouw nieuws in de Facebookgroep 'Nieuws uit de IJmond'
- Mail je tips naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]