Vandaag is het precies een week geleden dat een 58-jarige man vermist raakte in het duingebied bij Bergen. Bij de grootschalige zoekactie hielp het Veteranen Search Team ook een aantal dagen mee. Wat doet dat team precies, en wie zijn ze?
In Nederland zijn er jaarlijks zo'n 40.000 meldingen van een vermissing. Dat kan gaan om een kleine vermissing, een kindje dat niet heeft gezegd dat ze bij haar buren ging spelen tot ernstige gevallen, zoals de 58-jarige man die sinds een week wordt vermist in het duingebied bij Bergen.
Mariska van der Kaats en haar man richtten in 2017 stichting Veteranen Search Team (VST) op, nadat er een grote zoekactie plaatsvond naar de vermiste Anne Faber. Inmiddels is het team flink uitgebreid en heeft het een convenant met de politie. Dat houdt in dat VST wordt ingezet als de politie hen vraagt.
Vorig jaar werd de stichting 109 keer ingezet. Dit jaar heeft de stichting 66 keer een zoekactie uitgevoerd. "De politie meldt bij ons een vermissing en vragen ons te helpen. Vanuit daar kijken wij wat een goed inzetmiddel kan zijn", vertelt Van der Kaats.
"Het is belangrijk om te weten of de vrijwilliger weerbaar genoeg is om die dag ingezet te worden"
Het Veteranen Search Team wordt vaak ingezet als er een groot gebied moet worden doorzocht. De stichting beschikt daarbij over meerdere speciale middelen en tactieken. "De eerste is de 'linie'. Dan beginnen de vrijwilligers allemaal op een rij, en kammen tegelijkertijd een gebied uit. Iedereen houdt bepaalde afstand van elkaar", legt Van der Kaats uit. "Een ander middel is bijvoorbeeld het gebruik van drones, boven en onder water." Daarnaast heeft de stichting ook speciale 'millitary trackers'. "Dat zijn gediplomeerde spoorzoekers." Zij kunnen sporen op het terrein ontdekken.
Intrinsieke motivatie
Alle vrijwilligers hebben een sterke intrinsieke motivatie om zich in te zetten voor de stichting, vertelt Van der Kaats. "Iedereen wil een bijdrage leveren aan de maatschappij en mensen in nood helpen." Het team bestaat voor 85 procent uit (oud-)militairen. Sommigen van hen zijn nog actief bij defensie, anderen zijn al met pensioen of zijn ander werk gaan doen. De overige 15 procent werkt(e) bij de politie.
Mentale weerbaarheid
Dat het team alleen maar bestaat uit mensen met een achtergrond in politie of defensie is niet toevallig. "Wij hebben daar bewust voor gekozen", vertelt de oprichter. "Deze groepen hebben een grotere weerbaarheid. Ook zijn ze er vanuit hun vakgebied beter op getraind. Je weet namelijk niet altijd wat je aantreft."
Daarom heeft de stichting een speciaal zorgprotocol, waarbij extra wordt gelet op de mentale toestand van de deelnemende vrijwilligers. "Elke zoekactie begint met de vraag: 'ben jij degene die vandaag iemand moet vinden?' Iedereen kan weleens een mindere dag hebben, maar het is belangrijk dat om te weten of de vrijwilliger weerbaar genoeg is om die dag ingezet te worden."