De dolfijn in het Noordzeekanaal voelt zich toch ergens als een vis in het water. Tegen alle verwachtingen in zwemt het dier al bijna vier weken rond in de wateren van Velsen. Annemarie van den Berg, directeur van SOS Dolfijn, denkt dat de walvisachtige zich niet veel langer staande zal weten te houden. "Maar het mag het eerste dier zijn dat me verbaast."
"We hebben het er net over gehad," zegt Van den Berg. "Ik had niet verwacht dat hij het zo lang vol zou houden. Als walvisachtigen een rivier op zwemmen, duurt het normaal gesproken een week of twee voordat ze overlijden. Maar deze dolfijn leeft al bijna een maand."
Verbazingwekkend
De omstandigheden zijn wel anders dan bij de bovenstaande situatie. Het water is brak, waardoor het enigszins zout is, en de dolfijn eet blijkbaar genoeg. Toch blijft de stichting zich zorgen maken. "Is het de vis die hij normaal ook eet? Is het vis die in zee voorkomt of alleen zoetwatervis?"
Van den Berg gelooft ook niet dat de dolfijn zich echt op zijn gemak voelt. "Hij vermagert. Vorige week zagen we dat zijn huid verslechterde. Hij begint vlekken te krijgen, wat kan duiden op een virus. De huid is ook minder glad en wordt ruw. Dus je verwacht dat het snel verder zal verslechteren."
"Niets is erger dan een dier in nood zien dat je niet kunt helpen"
Monitoren
Over de huidige conditie van het dier durft Annemarie weinig te zeggen. "De afgelopen dagen heeft hij zich niet goed laten zien. We zijn daarom weer een plan aan het maken om te bepalen wanneer we kunnen monitoren." Het team staat dan met grote camera's langs het kanaal om te kijken of ze een glimp van de dolfijn kunnen opvangen.
Reddingsplannen klaar
Alleen dan kunnen de reddingsplannen die klaar liggen in gang worden gezet. "We hebben contact gehad met de overheid en mogen zeker wel actie ondernemen, omdat het dier in nood is."
Maar het is lastiger dan het lijkt, legt Annemarie uit. "Vangen is geen optie, omdat het dier te snel is. Door de sluis jagen is alleen mogelijk als het dier voor de sluis zwemt. Dat plan ligt klaar, maar dat is momenteel niet het geval. Ik denk bovendien dat het dier sowieso eerst opvang nodig heeft."
Het laatste scenario is het dier vangen wanneer het verder is verslechterd. Dat plan ligt klaar, maar de kans van slagen is klein. "Dat zou het moment zijn dat het dier bijna dood gaat."
Evolueren
Dat de dolfijn op eigen houtje een nieuw bestaan opbouwt in het kanaal lijkt Annemarie zeer onwaarschijnlijk. "Hebben we eerder een gewone dolfijn in het Noordzeekanaal gehad? Nee. Maar het is een dolfijnensoort uit een tropisch tot subtropisch klimaat dat in Velsen zwemt. Er is geen verwachting dat het dier dat overleeft."
En dat frustreert haar. "Niets is erger dan een dier in nood zien dat je niet kunt helpen. We krijgen ook veel telefoontjes van gefrustreerde mensen, en dat frustreert ons nog meer."
"Er schijnt een vrouw te zijn die in haar vrije tijd als zeemeermin door het leven gaat"
Zeemeermin als oplossing
Tussen die belletjes zitten ook veel ongevraagde en bijzondere adviezen. "Er schijnt een vrouw te zijn die in haar vrije tijd als zeemeermin door het leven gaat, dus er is voorgesteld dat zij contact met het dier zou kunnen maken. Of dat een ervaren reddingszwemmer een band met het dier zou kunnen opbouwen en dan mee de sluizen door zou zwemmen."
Dit soort berichten zijn wekelijkse kost. "Vrijdagavond kreeg ik een telefoontje dat er een bultrug in de problemen zit en dat het dier radicale plannen heeft om alle windmolenparken te sluiten."
💬 Wil je niets missen uit de IJmond?
- Blijf op de hoogte via NHNieuws.nl/IJmond
- Word lid van ons Whatsappkanaal en ontvang het laatste nieuws op je telefoon
- Reageer, discussieer en deel jouw nieuws in de Facebookgroep 'Nieuws uit de IJmond'
- Mail je tips naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]