Inmiddels is het voor de mannen achter Wijngaard De Jongens in Obdam een serieuze zaak met grote ambities. Maar het begon, hoe kan het ook bijna anders, tijdens een verjaardagsfeestje. Met een gesprek dat ging over het ideale cadeau, maar uiteindelijk leidde tot de grote droom om wijn uit Obdam te maken.
Wijngaard De Jongens wil wijn uit Obdam maken - NH Nieuws
Jelmer de Vries (30) vertelt hoe het onderwerp tussen hem en Mike Jonker (29) ter sprake kwam. Hij zocht naar een leuk cadeau om voor verjaardagen te geven. "Dus ik zei: 'ik koop 100 flessen wijn met daarop een etiket met mijn hoofd erop. Dan ben ik voorlopig voorzien'. En toen zei Mike: 'Ik heb een nog veel beter idee, we beginnen een eigen wijngaard'."
Maar bij het idee van wijn uit het West-Friese Obdam wordt eerst toch wel gek opgekeken. Je denkt al snel aan Frankrijk, Italië, Spanje en iets noordelijker misschien nog aan Duitsland. Toch groeit ook het aantal wijngaarden in Noord-Holland gestaag.
"Mike liet andere wijngaarden zien in Noord-Holland en dat het werkt. En toen zeiden we: als zij het kunnen, kunnen wij het ook", vertelt Jelmer. Met deze grootspraak had het plan nog die avond kunnen eindigen, maar het zaadje bleek geplant.
Achter het huis van de ouders van Jelmer ligt een stuk land dat ze mogen gebruiken. Zij zijn enthousiast over het plan. Als derde partner voor de biologische wijngaard sluit ook Justin Zijdewind (29) zich aan.
Wijnranken laten adopteren voor starkapitaal
Er wordt gekeken naar wijngaard Avendorp in Schagen ter inspiratie. "Daar kon je wijnranken adopteren. Dus besloten we 500 wijnranken aan te beiden ter adoptie. Die waren in no time vergeven en gaf ons het startkapitaal om door te gaan.
In 2022 beginnen ze. Naast hun gewone werk steken ze enorm veel tijd in hun plan. In totaal staan er 1.000 wijnstokken. Met twee witten druivensoorten: Souvignier Gris en Solaris en twee blauwe druivensoorten: Cabernet Cantor en Rondo. Soorten die juist in ons klimaat goed kunnen gedijen. In totaal zouden ze goed moeten zijn voor zo'n 1.000 tot maximaal 2.000 flessen witte en rode wijn.
Van ICT, sales en horeca tot wijnboer
Maar de mannen komen in een compleet nieuwe wereld. Jelmer heeft een verkoop-achtergrond, Justin is ICT-er en Mike heeft een horeca-achtergrond. Heel wat anders dan het leven als wijnboer.
Tekst gaat verder onder de foto.
En dus hebben ze het ineens over schimmeldruk, insecten het verwijderen van dieven. Okselscheuten (zie de foto hierboven) die onnodig energie wegnemen van de plant. "Drie jaar geleden wisten we nog niet eens wat een dief was. En nu weten we ze moeiteloos weg te halen", vertelt Mike lachend.
Grote ambitie
Maar een uitdaging blijft het: "Je weet vooraf niet waar je allemaal tegenaan loopt. Dit jaar zijn het ook weer andere dingen dan vorig jaar. Zo is nu het slechte weer een hele belangrijke factor."
Aan de ambitie ligt het niet. "We zijn tevreden als we alles compleet hebben. Een wijnhuisje om mensen te ontvangen onze eigen wijn te kunnen schenken: workshops trouwerijen", droomt Mike hardop. Jelmer vult hem aan: "Een stukje gezelligheid. Waar je kan aanwaaien en lekker op het terras zitten met een glas wijn. Maar de eerste mijlpaal moet zijn dat we alle donateurs een knappe fles wijn kunnen geven."
Wanneer volgt de eerste fles wijn uit Obdam?
En dat gaat nog wel even duren, zeggen ze er ook bij. Normaal heeft een wijngaard 3 tot 5 jaar nodig voordat je de eerste fles wijn hebt. "Wij zitten meer tegen die 5 jaar aan. Dit jaar heeft ook weer wat achterstand opgeleverd. Dat kan je haasten en heb je eerder wijn, maar wij willen het goed doen."
Dus wordt in 2026 de eerste oogst verwacht en in 2027 moeten de eerste flessen Obdammer wijn een feit zijn.
Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]