John Volkers uit Waarland maakte als sportjournalist al vijftien Olympische Spelen mee. Voor NH gaat hij nog één keer door het (Olympische) vuur. Volkers volgt deze zomer de Noord-Hollandse atleten in Parijs. "Dit voelt voor mij als een mooie afsluiting."
Voor NH gaat John Volkers verhalen maken over negen verschillende atleten uit Noord-Holland. Celeste Plak (volleybal), Lieke Klaver (atletiek), Selma Konijn (sprintkano), Maartje Keuning (waterpolo), Michael Korrel (judo), Bo van Wetering (handbal), Sanna Veerman (turnen), Yoeri Havik (baanwielrennen) en Jessica Schilder (atletiek).
Vanuit zijn huis in Waarland vertelt Volkers over de avonturen die de Olympische Spelen hem hebben gebracht. De inmiddels 69-jarige journalist werkte eerder voor het ANP en De Volkskrant. Voor zijn verhalen reisde hij de hele wereld over.
"Ik kwam erachter dat de wereld veel groter was dan alleen Waarland"
In 1984 ging hij naar Los Angeles. "Ik kwam erachter dat de wereld veel groter was dan alleen Waarland," vertelt hij. Als jonkie was zijn taak om verslag te doen van Stephan van den Berg, de windsurfer uit Hoorn. Volkers keek zijn ogen uit en zag hoe Van den Berg excelleerde en het goud won.
"Ik was de enige jonge vent die mee was als journalist. Ik wist al wel dat hij kampioen zou worden. Doordat het in de haven plaatsvond, stuurde ik via de marifoon snel mijn tekst door naar het ANP. Ik was de eerste."
Tekst loopt door onder de foto.
Vier jaar later was hij voor zijn tweede Spelen in Seoul. Achteraf gezien de meest bijzondere, zegt Volkers. "Ik werd gevolgd door de geheime dienst in Zuid-Korea. De Zuid-Koreanen waren zo bang dat er iets met een journalist zou gebeuren vanwege de dreiging vanuit Noord-Korea, dat ik overal werd gevolgd. Als ik uiteten ging, zat altijd hetzelfde mannetje bij mij in de buurt."
Ook in Barcelona in 1992 maakte van alles mee. Daar werd hij in elkaar ‘gemept’ door de Guardia Civil. Via Atlanta, Sydney, Athene en Peking kwam hij in 2012 op de Olympische Spelen in Londen. De mooiste van allemaal, zegt Volkers, want alle stadions zaten vol. "De Engelsen zijn gewoon de uitvinders van moderne sport. Ik ben nooit tot en met de sluitingsceremonie gebleven. Voor Londen maakte ik een uitzondering, vanwege Coldplay."
"Ik werd gevolgd door de geheime dienst in Zuid-Korea"
In Londen volgde hij Epke Zonderland van dichtbij. De voltooiing van de gouden oefening van Zonderland bezorgde hem kippenvel. "Daar was echt iets bijzonders gebeurd." Hij stond naast de broer van Epke en de twee gaven elkaar een high five. "Dat doe je niet zo vaak als journalist." Vervolgens schreef hij een boek over de turnkampioen, die nog altijd boven de deur van zijn werkkamer in Waarland prijkt.
Tekst loopt verder onder de foto.
Er zijn ook mindere momenten geweest. De Spelen van 2021 in Tokio voelde 'in alles als een deceptie'. Het werk moest veelal vanuit de hotelkamer gebeuren, interviews verliepen moeizaam omdat het contact met sporters lastig was en stadions waren akelig leeg. "Nu ben ik dan wel gepensioneerd, maar nog niet uitgedaan. Laat ik voor een mooie afsluiting gaan en kijken of ik in Parijs nog wat kan betekenen."
Ook werkt Volkers aan een boek met de werktitel 'De verhalen van Parijs'. Dat wordt uitgereikt aan 1.500 mensen die hebben meegedaan en meegewerkt aan de Spelen.