Een deurwaarder op de stoep nadat een onterechte boete zou zijn kwijtgescholden. Dat overkwam Erinn en Hans Leeuw. Hans werkt op een school in Noord en heeft daar ook een parkeervergunning, toch kreeg hij de afgelopen maanden negen parkeerboetes. Ondanks toezeggingen van parkeerbeheer dat alle parkeerboetes zouden worden kwijtgescholden, bleef er eentje liggen, met het deurwaarderbezoek tot gevolg.
Het onverwachte bezoek afgelopen maandag maakte diepe indruk op Erinn Leeuw. Ze schrok van de toon en de plotse aankondiging dat er op haar bezittingen beslag zou worden gelegd. "Ik ben niet boos, maar ik ben gewoon pislink", vertelt ze. "En dat ben ik al drie dagen. Dit is echt een kwestie van 'computer says no'. Een systeem dat eigenlijk de mensen aan het overrulen is."
Het boeteprobleem startte in oktober. Hans Leeuw werkt als docent op het Vonk-vmbo in Noord. De vergunningen die de school heeft, waren plotseling verlopen. Parkeerbeheer bleek te zijn overgestapt op een nieuw systeem waarbij de vergunningen maandelijks moesten worden verlengd, maar dat kreeg de administratief medewerker van de school niet voor elkaar vanwege een terugkerende foutmelding.
De scanauto bleef uiteraard wel dagelijks voorbij rijden, met een lading boetes tot gevolg. De school maakte vele bezwaren, de boetes werden kwijtgescholden en er werden uiteindelijk vaste vergunningen aan de school beloofd. Eind goed al goed, totdat bleek dat er dus toch nog een boete was blijven liggen: die van Hans Leeuw.
'Ambtelijke molen'
Erinn Leeuw bleef na het krijgen van het dwangbevel door de deurwaarder verbijsterd achter. Ze ving bot bij parkeerbeheer toen ze die vervolgens belde. "Ik kreeg iemand aan de lijn die zei 'er is op dit bezwaar niet gereageerd'. Terwijl ik het bewijs heb dat er mailcorrespondentie is en dat er toezeggingen zijn gedaan", geeft ze aan. "Diegene zei 'sorry mevrouw, leuk dat u het vertelt maar ik kan niets doen verder voor u. Ik kan het niet zien. Succes verder, want het volgende telefoontje staat in de wachtrij.' Dan loop je tegen een ambtelijke molen aan en dan begint het bij mij te kriebelen."
Verantwoordelijk wethouder Van der Horst (Verkeer en Vervoer) laat in een reactie aan AT5 weten dat ze het heel naar vindt dat het zo is misgegaan. Met de school is contact geweest en er zijn excuses aangeboden. Ook is het deurwaardertraject direct stopgezet.
Leeuw heeft - om zeker te weten dat haar protest tegen de boete wordt gehoord - ook nog haar bezwaarschrift ingediend tegen het dwangbevel. Die zit momenteel in de brievenbus van de directeur belastingen bij het Stadsloket in Zuidoost.
Volledige reactie wethouder Melanie van der Horst:
"Het is heel naar dat het hier zo is misgegaan. Het lijkt erop dat dit een administratieve fout is geweest met heel vervelende gevolgen. Hoe dit precies mis heeft kunnen gaan, zoeken we nu verder uit. In elk geval is het deurwaardertraject stopgezet. Ook hebben we contact gezocht en excuses aangeboden. We zijn ermee bezig dit op te lossen. Dit had nooit zo ver mogen komen. We kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. We vinden het juist ontzettend belangrijk dat leraren in Amsterdam komen werken. Daarom hebben we speciale parkeervergunningen voor leraren."
💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?
- Blijf op de hoogte via nhnieuws.nl/amsterdam
- Mail je tips naar [email protected]
- Praat mee en deel jouw nieuws in onze speciale Amsterdamse Facebookgroep!
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]