De 56-jarige Naarder die ruim 2000 kilo ketamine in zijn schuur in Muiderberg had liggen, wil eindelijk meer kwijt over de zaak. Tot nu toe heeft hij tegenover de politie en de rechtbank zijn mond gehouden. Hoewel de verdachte eindelijk praat, blijft de verklaring vaag en lukt het de rechters niet goed om grip op de verdachte te krijgen. Tegen de Naarder is vijf jaar celstraf geëist.
De politie doet op 4 januari een inval in een woning aan de Googweg in Muiderberg. In de schuur achter de woning wordt een enorme hoeveelheid van de drug ketamine aangetroffen. Het gaat om maar liefst 2163 kilo, met een straatwaarde van 55 miljoen euro. Een recordvangst in Nederland.
Het blijft niet alleen bij de ketamine. Ook wordt er 513 gram hennep, 4942 gram 2C-B en 11 gram lsd aangetroffen bij de inval, zo leest de Officier van Justitie deze ochtend voor.
Maar hoe en waarom deze recordhoeveelheid drugs in de Muiderbergse woning is gekomen blijft onduidelijk. De 56-jarige man die in de woning woont wordt aangehouden, maar heeft tot nu toe niets willen zeggen over de zaak. "Ik beroep mij op mijn zwijgrecht, ik weet het ook allemaal niet", verklaart de verdachte Naarder tegenover de politie en tijdens eerdere zittingen. Het enige wat hij kwijt wil is dat het in de gevangenis lichamelijk niet goed met hem gaat.
Eindelijk praten
De hoop van zowel de rechtbank als het Openbaar Ministerie is dat de man woensdagochtend eindelijk wat meer kwijt wil. Dat wil de verdachte Naarder nu wel. Hij zegt dat hij niet wist wat er in de schuur stond. Hij verhuurde de schuur onder aan een inmiddels overleden vriend en een bekende. Wie die laatstgenoemde is wil hij niet zeggen. Hij wrijft de hele tijd in zijn handen en oogt nerveus en broos.
Wel zegt de Naarder te weten dat er iets illegaals bezig was. "Alles best, maar geen vuurwerk of harddrugs", zo zou hij gezegd hebben tegen de mannen. Hij krijgt duizend euro per maand cash voor het onderverhuren van de schuur. Pas na de inval zou voor hem duidelijk worden wat er in de schuur lag: ruim 2000 kilo ketamine in plastic zakken, verpakt in 71 dozen op zeven pallets.
"Bent u het niet met mij eens dat het allemaal een raar verhaal is?"
De Naarder woont al 2,5 jaar in de woning, maar staat er niet ingeschreven. Hij stelt dat hij er door zijn fysieke problemen niet aan toegekomen is. Een huurovereenkomst is er niet en de huur zelf wordt cash betaald. Volgens de verhuurder van de woning was de schuur leeg toen die werd opgeleverd, maar de verdachte stelt nooit te hebben gezien dat er grote dozen in de schuur zijn geplaatst.
Omwonenden verklaren wel regelmatig luxe auto's voor de deur te zien staan en ook vrachtwagens die achteruit de oprit in komen rijden. De Naarder zegt ook hierover niets te hebben gezien.
Waarom nu?
Met de openbaringen van de verdachte komt de vraag op waarom hij daar nu pas mee komt en zich eerder bleef beroepen op zijn zwijgrecht. "Ik had niet verwacht dat het zo extreem was. Ik ben goed geschrokken van de inval. Het ging allemaal zo snel", antwoordt hij. De rechter blijft doorvragen, maar veel duidelijker gaat het niet worden. "Ik dacht dat uit het onderzoek zou blijken dat ik er niets mee te maken heb."
"Bent u het niet met mij eens dat het allemaal een raar verhaal is?", vraagt één van de rechters uiteindelijk. "Het had anders gekund", antwoordt de verdachte.
Rol in gewelddadige wereld
Maar het Openbaar Ministerie gaat niet mee in het verhaal van de verdachte. "De verklaring van vandaag is rijkelijk laat en daardoor niet meer controleerbaar voor de politie", merkt de Officier van Justitie op.
Daarnaast zijn er volgens de Officier aanwijzingen dat de verdachte wel degelijk wist wat er gaande was en in de schuur is geweest. Zo is er gereedschap als een kettingzaag op de dozen aangetroffen, dat alleen door de verdachte zelf gebruikt kon worden.
Daarnaast is op een van zijn mobiele apparaten een app gevonden die gebruikt wordt om versleuteld te kunnen communiceren.
"Het is de grootste vangst ketamine ooit. Achter deze drugs schuilt een wereld van geweld. Verdachte heeft een rol gespeeld in deze keten. Hij wilde niets verklaren, dus gaat het OM ervan uit dat de verdachte alleen uit financieel gewin heeft gehandeld", zo stelt de Officier.
Daarom eist het OM een onvoorwaardelijke celstraf van vijf jaar cel met aftrek van het voorarrest. Vanwege het financiële motief van de Naarder eist het OM ook een geldboete van 10.000 euro. Wanneer hij dit niet betaalt moet hij 85 dagen de gevangenis in.
Wanneer de rechter aan de verdachte vraagt of hij nog wil reageren in zijn laatste woord reageert hij als volgt: "Eigenlijk niet. Ik begrijp ook niet wat er allemaal gezegd wordt."
De rechter doet over twee weken uitspraak.