Ga naar Content

Ook met beperking waardevol in de zorg; oplossing voor schrijnende arbeidstekorten

Woonzorglocatie De Moerberg in IJmuiden heeft sinds kort een innovatieve oplossing voor de tekorten in de zorg. Via organisatie Philadelphia helpt een groep mensen met een verstandelijke beperking mee met verschillende hand- en spandiensten ter ondersteuning van de zorgmedewerkers. Lydia (33) is één van de nieuwe zeer gewaardeerde collega's. "Het is echt een win-winsituatie."

Philadelphia is een organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt. Dit kan op een woonlocatie zijn, maar ook middels een dagbesteding of leer-werktraject. Sinds februari biedt de organisatie ook dagbesteding aan bij De Moerberg.

Lydia en mevrouw Broekhuizen op de bank - Foto: NH Media

"Gisteren was ik boos, want toen was Lydia er niet," zegt bewoonster Jopie Broekhuizen als ze vertelt hoe de nieuwe krachten bevallen. "Ze was druk in de spoelkeuken," legt begeleidster Jamaila uit. "Nou, dat vond ik niet leuk. Ik was bezig met de oogjes van mijn zelfgemaakte uil en dacht: waar blijft ze nou? Ik heb haar nodig."

Op haar plek

Lydia's aanwezigheid wordt zeer gewaardeerd, zo blijkt. Overal waar hulp nodig is, staat ze klaar. "Ik verzorg de koffiekar, begeleid de beweeggroep, deel maaltijden uit, help in de spoelkeuken en puzzel met de bewoners. Ik ben geen vliegende, maar waggelende keep, want ik heb een verzwikte enkel," zegt Lydia grappend.

Voor Lydia is een 'gewone' baan lastig, maar met de juiste begeleiding functioneert ze uitstekend. Ze heeft talloze baantjes gehad, maar vond nooit echt haar plek. Tot nu. "Het is geweldig om de bewoners te zien stralen als ik binnenkom", zegt ze.

Leertraject

Het project is een pilot en staat nog in de kinderschoenen, maar bevindt zich in de uitbouwende fase, legt Jamaila van Philadelphia uit. "Het is echt de bedoeling dat wij meer aandachtstaken overnemen, zodat de zorg wordt ontlast. In september starten we met een leertraject waarbij Philadelphia-deelnemers verschillende taken leren.

Denk aan: het afruimen van een tafel, het inruimen van een vaatwasser, het rijden met een rolstoel of het opmaken van een bed. Ze krijgen dan een branche erkend certificaat Woonhulp waarmee ze iets kunnen doen of verder kunnen leren."

"Je biedt mensen een ruimte om zich te ontwikkelen en van betekenis te zijn, en het ontlast ons ook in een aantal taken"

Marko, Zorgbalans

En dat is nodig, bevestigt locatie manager Marko van Zorgbalans, de organisatie waar De Moerberg onder valt. "De branche heeft geen overvloed aan personeel. Je zoekt naar allerlei mogelijkheden en hier snijdt het mes echt aan twee kanten. Je biedt mensen een ruimte om zich te ontwikkelen en van betekenis te zijn. We zien ze echt als nieuwe collega's. En het ontlast ons ook in een aantal taken. Als je weinig verzorgenden kunt krijgen, wil je dat zij zich richten op het vak en niet op de taken eromheen die ook moeten gebeuren."

Midden in de maatschappij

Lydia praat vol lof over haar nieuwe baan. "Ik heb het heel erg naar mijn zin en iedereen is zo lief." Jamaila, vult aan: "Het is echt een mooi project; vroeger werden mensen met een beperking vaak een beetje weggestopt. Terwijl het juist ontzettend belangrijk voor ze is dat ze structuur hebben, betrokken worden in de maatschappij en zich gewaardeerd voelen."

Mevrouw Broekhuizen beaamt dit nogmaals. "Je ziet ze met die karren door de gangen lopen, ze zijn heel sociaal. Ik kan straks tegen haar zeggen: 'Kom je me even helpen?' En ze helpt me natuurlijk ook met de crea. Het geeft mij echt ontspanning als ze erbij is. Ik heb haar gisteren echt gemist, want ze was er niet."

Lydia glimlacht verlegen: "Ahh, dat vind ik echt leuk om te horen." Waarop mevrouw Broekhuizen antwoord: "Ja, dat heb ik je toch gezegd. Maar ja, je moest ander werk doen. Maar je doet het niet meer hoor, volgende keer blijf je weer lekker bij mij!"

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]