Ga naar Content

Schapenhouders bezorgd: zijn hun dieren goed genoeg beschermd tegen blauwtong?

Het blauwtongvirus rukt weer op en dat heeft een aantal schapen in het oosten van het land het leven gekost. Schaaphouders hebben twijfels over de effectiviteit van het vaccin. Zijn de zorgen, die ook onder Noord-Hollandse schapenhouders leven, terecht?

240716_TerugkeerBlauwtongvirus - NH Nieuws

Net als veearts en schapenhouder Siert-Jan Boersema dinsdag de telefoon opneemt, ontvangt hij een melding over een schaap in Wognum met blauwtongverschijnselen. Het moet nog officieel worden bevestigd, maar het is wel de eerste melding uit Noord-Holland dit seizoen. 

In Limburg, Noord-Brabant en Gelderland heeft al een aantal schapen het virus opgelopen. Ondanks de grote vaccinatiecampagne zijn daar inmiddels ook een paar sterfgevallen gemeld. Schapenherder Tineke Camp vertelt aan L1 dat ze in een week tijd al elf schapen is verloren. 

'Hel breekt weer los'

Marleen de Bie, schapenhouder in Beverwijk, maakt zich ook grote zorgen om haar dieren. Ze kreeg een video onder ogen van een schaap die volgens haar duidelijk het blauwtongvirus heeft opgelopen. "Ik dacht: 'De hel breekt weer los'. Want dat is het."

"Als het net zo snel om zich heen grijpt als in het najaar van vorig jaar, dan ben ik binnen de kortste keren ook weer aan de beurt", beseft De Bie zich. "Het is verschrikkelijk dat je het niet kan tegenhouden." Ook had ze gehoopt dat de inentingen, waar ze veel geld aan kwijt was, de schapen beter zou beschermen. Ze wordt er moedeloos van, zegt ze.

Toch is er volgens veearts Boersema nog geen reden tot paniek. De veearts snapt de zorgen van schapenhouders, maar kan de besmettingen wel verklaren. "Het was nooit de vraag óf het virus terug zou komen, maar wanneer. Daarom is het juist zo belangrijk dat iedereen zijn dieren heeft ingeënt." 

Het is nog te vroeg in het seizoen om conclusies te trekken over het vaccin, maar vooralsnog lijkt het volgens de veearts wel z'n werk te doen. "Aan de werking van het vaccin heb ik eigenlijk geen twijfel, want het is medisch goed onderzocht." 

Tekst gaat verder onder de foto.

Schaap met opgezwollen tong door het blauwtongvirus - Foto: Amanda Algra

Ondanks een vaccinatie kan je volgens Boersema niet voorkomen dat er alsnog schapen ziek zullen worden, en misschien soms zelfs sterven. "Er zouden meer doden vallen als geen enkel dier werd gevaccineerd." De veearts benadrukt: het vaccin vermindert hopelijk de ziekteverschijnselen, maar voorkomt het niet altijd. "Dat is het eerlijke verhaal."

Over de Noord-Hollandse schapenhouders maakt Boersema zich voorlopig geen zorgen. Hij hoopt dat de vele vaccinaties binnenkort worden beloond. "Ik hoop heel erg dat de tijd, moeite en het geld zich zullen gaan uitbetalen." 

Brandhaard 

Vorig jaar zijn er in Nederland bijna 40.000 schapen gesneuveld door het blauwtongvirus. Met een afname van 15.500 schapen werd Noord-Holland het hardst getroffen. Een grootschalig debacle, wat voor veel schapenhouders nog vers in het geheugen staat gegrift.

Dit nooit meer, denken veel schapenhouders. Razendsnel wordt er onderzoek gedaan naar een oplossing tegen het virus. Als er vanaf mei eindelijk een vaccin op de markt verschijnt, maken schapenhouders daar gretig gebruik van en enten massaal hun vee in. 

Onderzoek

Er komt nog een onderzoek naar de schapen die afgelopen week zijn overleden aan het virus. "Het kan namelijk goed dat er onderliggend al ziektes waren", zegt Boersema. 

Verder adviseert Boersema de schapenhouders om een vermoeden van blauwtong meteen te melden bij hun eigen dierenarts. "Het is belangrijk dat schapenhouders hun schapen meteen laten testen als ze vermoeden dan een schaap het virus heeft."

Blauwtong, wat is dat ook alweer?

Het blauwtongvirus wordt overgedragen door besmette knutten. Die mugjes worden actief als de temperatuur gedurende langere tijd boven de tien graden blijft.

De ziekte ontleent haar naam aan het meest opvallende symptoom, een opgezwollen en blauwgekleurde tong, maar komt deze in de praktijk slechts zelden voor. 

Symptomen die wél vaak voorkomen zijn hoge koorts, kwijlen, zwelling in de kop inclusief tong en lippen, en pijn en ontstekingen in de hoeven.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.