Luchtweginfecties, longziektes en een lagere levensverwachting: het zijn mogelijke gevolgen van wonen in de buurt van de A9, waarschuwen drie leerlingen van het Hermann Wesselink College in Amstelveen. De geschokte scholieren ontdekten deze gezondheidsrisico's door hun eigen - prijswinnende - onderzoek.
De A9 loopt dwars door Amstelveen heen - NH Nieuws
Tot hun eigen opluchting wonen Anna Derlage en Jasmijn Lankheet niet pal naast de A9. Dat is voor mede-onderzoeker Anne Jore een ander verhaal. Zij ademt al haar hele leven de uitlaatgassen van het verkeer op de snelweg in. "Nu ik de resultaten weet, zou ik later ver weg van de snelweg willen wonen", vertelt ze.
Wat de meiden opviel, is dat ook veel andere Amstelveners niet bekend waren met de mogelijke gezondheidsrisico's. Omwonenden die er wel van wisten reageerden blij op het onderzoek. "Ze voelden zich gehoord."
Giftige stoffen in de lucht
Om tot hun onderzoeksresultaten te komen, hingen de meiden in het Meanderpark naast de A9 zogeheten palmesbuisjes met vloeistof op. Deze buisjes werden na een maand in een laboratorium vergeleken met buisjes uit een weiland. En zo bleek: naast de snelweg hing ongeveer een kwart meer stikstofdioxide in de lucht.
De gemeente benadrukt dat de stikstofconcentratie overal onder de richtlijnen van het RIVM blijft. Dat blijkt uit zowel eigen onderzoek, als het onderzoek van de scholieren. Toch vinden de scholieren de hoeveelheid stikstofdioxide te hoog. Deze giftige stoffen kunnen namelijk veel schade veroorzaken, zo blijkt uit eerdere onderzoeken.
De gemeente houdt bij het het bouwen van nieuwe woningen, scholen en ziekenhuizen zoveel mogelijk afstand van drukke wegen. Ook wordt de luchtkwaliteit van de locatie van tevoren berekend. Zo is een nieuwe school langs de A9 om die reden verder weg van de A9 gebouwd, vertelt de woordvoerder van de gemeente.
Zo'n 140 mensen vulden bovendien een enquête in die de scholieren hadden verspreid. 29 procent van de respondenten uit de regio Amstelland-Meerlanden en Amsterdam heeft gezondheidsklachten die mogelijk kunnen worden veroorzaakt door stikstofdioxide. Bij respondenten die langs de A9 wonen, is dit percentage maar liefst 16 procent hoger.
Met hun onderzoek deden deze leerlingen uit 4vwo mee aan een wedstrijd van GLOBE, een wereldwijd onderzoeksprogramma voor scholieren. "Ik was in complete shock en begon intens te trillen", vervolgt Anna over het moment dat ze te horen kregen dat ze de landelijke juryprijs hadden gewonnen. "We begonnen heel hard te juichen."
"Als meiden kunnen we ook winnen"
Tijdens hun presentatie waren de meiden in het roze gekleed. "Als meiden kunnen we ook winnen", vertelt Anna Derlage. "Dat wilden we laten zien."
Hun award staat nu in hun scheikundelokaal, het vak waarvoor ze de opdracht deden. De meiden gaan met het onderzoek deelnemen aan een Europese wedstrijd, ook van GLOBE. Als ze deze winnen, mogen ze meedoen met de wereldwijde competitie.
💬 Wil je iets kwijt?
- Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Amstelveen en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
- Whatsapp ons op 06 30 09 30 03
- Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Amstelland
- Mail ons jouw tips, verhalen, foto’s en filmpjes naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]