Ga naar Content

Weer problemen met Brug Ouderkerk: brug tijdelijk niet bediend vanwege water in kelder

De brug bij Ouderkerk aan de Amstel heeft weer problemen. Daardoor kan de brug tijdelijk niet open voor hoge boten en schepen. 

Brug Ouderkerk aan de Amstel - Foto: Provincie Noord-Holland

Update 15.00 uur: De provincie laat weten dat de brug inmiddels weer bediend wordt. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Dat meldt de provincie Noord-Holland, die de brug in beheer heeft. De brug kan wel open, maar mag niet worden bediend omdat er water in de kelder van de brug is gevonden. Die kelder ligt verzonken in de Amstel en herbergt behalve het contragewicht van de brug ook de nodige elektronica waarmee de brug doorgaans wordt bediend. "Bedrading en sensoren", aldus woordvoerder van de provincie Selina Douma.

Basculebruggen

Basculebruggen zoals de Brug Ouderkerk hebben een zogeheten basculekelder die vaak onder het waterniveau ligt. In die kelder zit het - onzichtbaar weggewerkte - contragewicht waarmee de brugklep wordt geopend. De betreffende kelder werd in 2021 geplaatst, en is dus vier jaar oud. 

De provincie onderzoekt waarom de kelder is ondergelopen. "Het kan regenwater zijn, maar ook koelwater." Lekkage wordt niet uitgesloten. Om de oorzaak te achterhalen, is de kelder inmiddels leeggepompt. "We gaan vanmiddag proefdraaien."  

Wegverkeer op de N522 heeft geen last van de storing. Sterker: zo lang het probleem niet is opgelost hoeven automobilisten in ieder geval niet te wachten voor een openstaande brug. De provincie durft nog geen prognose te geven wanneer de brug weer open kan. 

Wachten of omvaren

Voor de scheepvaart is de stremming ingrijpender, erkent Douma. "Het vaarseizoen is begonnen en ook boten in de pleziervaart worden steeds hoger." Vaartuigen hoger dan 2,90 meter zullen daardoor moeten wachten tot de stremming is verholpen. "Of ze moeten een andere route nemen", aldus de woordvoerder. 

Sinds de opening van de vernieuwde brug - aanstaande maandag exact een jaar geleden - wordt de brug geplaagd door problemen. Van eind november vorig jaar tot eind maart dit jaar kon de brug niet worden geopend omdat het draaimechanisme van het noordelijke brugdek defect bleek.

Lees ook

Tijdens een warme periode eerder dit jaar had het wegverkeer last van een storing van de brug. Toen door de warmte in mei onderdelen van de brug waren uitgezet, wilde het gevaarte na een opening niet meer sluiten. De provincie zette toen een pontje in om fietsers en voetgangers naar de overkant te helpen.

Een dag later kon wegverkeer weer gebruikmaken van de brug, maar werd besloten om hem dicht te houden. Daardoor konden hogere schepen en boten de brug toen ook niet passeren. Een paar dagen later was het euvel verholpen. Toen het eind vorige maand weer enkele dagen tropisch warm was, werd besloten de brug uit voorzorg gesloten te houden

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]