Ga naar Content

Zo presteerden onze Noord-Hollanders dit EK: pechvogel Veerman, redder Van de Ven

Hoewel het verlies van de halve finale bij de meesten nog nadreunt, ontstaat er hier en daar ook ruimte voor trots. Op het hele Nederlandse team, maar ook zeker op de Noord-Hollandse inbreng op het EK, want die was groot. Bondscoach Ronald Koeman had de beschikking over 9 spelers uit onze provincie. Van redder Micky van de Ven tot pechvogel Joey Veerman. Hieronder volgt een overzicht van hun bijdragen aan Oranje tijdens dit EK.

Joey Veerman baalt na zijn wissel en Micky van de Ven viert feest - Foto: ANP Foto

Daley Blind (Amsterdam) - 1 wedstrijd (2 minuten)

De meest ervaren speler van de selectie, kreeg slechts 2 schamele speelminuten. In de achtste finale tegen Roemenië (3-0 winst) verving hij Memphis Depay vlak voor tijd. "Blind mag van het begin spelen, een half uur spelen, maar geen dertig seconden. Anders haalt hij mij straks nog in", zei analist Rafael van der Vaart. Interland numéro 108 voor de linkspoot was een feit. Verder was hij vooral een mentor voor de jongere spelers bij Oranje.

Micky van de Ven (Wormer) - 4 wedstrijden (66 minuten)

Heel Nederland heeft dit EK definitief kennis gemaakt met Micky van de Ven. De verdediger redde Oranje in de kwartfinale tegen Turkije (2-1 winst) met een cruciale ingreep. Hij haalde vlak voor tijd een bal voor de lijn weg, waardoor Nederland zich plaatste voor de halve finale.

Tekst loopt door onder de foto.

Micky van de Ven viert de overwinning met Denzel Dumfries en Xavi Simons - Foto: Pro Shots

In de slotfase van de wedstrijd bracht hij het extra beetje pit dat Oranje nodig had. Hij viel in tegen Polen, Oostenrijk, Roemenië en Turkije en maakte in al deze wedstrijden indruk. Vooral met zijn snelheid en drive. Met zijn 23 jaar heeft Van de Ven nog een veelbelovende toekomst bij Oranje.

Jeremie Frimpong (Amsterdam) - 3 wedstrijden (85 minuten)

Voorafgaand aan het toernooi schreeuwde een groot deel van de Nederlandse fans om Jeremie Frimpong. In de oefenwedstrijden schitterde hij aan de rechterkant, maar bondscoach Ronald Koeman raakte niet volledig overtuigd.

Tekst loopt door onder de foto.

Jeremie Frimpong heel dichtbij de openingstreffer tegen Frankrijk - Foto: Pro Shots

Tegen Polen viel Frimpong in en tegen Frankrijk kreeg hij een basisplaats. Binnen één minuut had hij de kans van de wedstrijd, maar zijn schot was te zwak en werd gered door de Franse keeper Maignan. De speelsheid die Frimpong bij Bayer Leverkusen toont, bleef op het EK in Duitsland achterwege.

Ryan Gravenberch (Amsterdam) - 0 wedstijden

Gravenberch speelde dit EK geen enkele rol op het veld. De middenvelder van Liverpool gold als een verrassing bij de definitieve selectie. Hoewel het middenveld van Oranje op de schop leek te gaan na de wanvertoning tegen Oostenrijk, bleef een kans voor Gravenberch uit.

Joey Veerman (Volendam) - 6 wedstrijden (207 minuten)

De kop van Jut was Joey Veerman na de wedstrijd tegen Oostenrijk (3-2 verlies). Van de 29 passes, kwamen slechts 13 aan. Huilend zat hij in de dug-out na de wissel in de 34e minuut. "Hij struikelt een keer over de bal en hij geeft ballen weg. Normaal is passing juist zijn kwaliteit", zei bondscoach Ronald Koeman na afloop van die wedstrijd.

Tekst loopt door onder de foto.

Joey Veerman baalt op de reservebank na zijn vroege wissel - Foto: Andre Weening/Orange Pictures

Het Oranje-shirt leek te zwaar voor de Volendammer, en zijn interlandcarrière leek voorbij. Toch wist hij zich te herpakken. Tegen Roemenië kwam hij laat in de wedstrijd in het veld, en in de halve finale tegen Engeland kreeg hij opnieuw het vertrouwen toen Memphis Depay na een half uur geblesseerd uitviel. Na de entree van Veerman kreeg Nederland meer grip op de Engelsen. Hij nam de vrije trappen en was dicht bij een assist op Virgil van Dijk. Het EK was een emotionele rollercoaster voor Veerman.

Xavi Simons (Amsterdam) - 6 wedstrijden (456 minuten)

Deed heel Nederland even dromen van de EK-finale. Met zijn schitterende knal van afstand tegen Engeland zette hij Oranje snel op voorsprong in de halve finale. Xavi Simons oogde gretig en groeide in het toernooi. Vanaf het moment dat Koeman hem als aanvallende middenvelder opstelde, gooide Simons de schroom van zich af. "Ik vond hem de allerbeste vandaag. Hij was geweldig", zei Koeman na de 3-0 overwinning tegen Roemenië.

Tekst loopt verder onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Tegen Frankrijk liet hij het publiek in Leipzig overigens ook juichen. In de tweede helft schoot hij een afvallende bal raak. Na minutenlang wachten constateerde de VAR dat Denzel Dumfries hinderlijk buitenspel stond en het doelpunt werd afgekeurd. Simons krijgt altijd veel kritiek over het spel in Oranje, maar liet dit EK zien dat hij het team soms ook bij de hand kan nemen.

Steven Bergwijn (Amsterdam) - 2 wedstrijden (90 minuten)

Als een duveltje uit een doosje kwam Steven Bergwijn in de wedstrijd tegen Roemenië. In de achtste finale bespeelde de aanvoerder van Ajax ineens de rechterflank. Op die positie was Oranje nog zoekende, maar Bergwijn overtuigde en bleef staan. Bergwijn trok in balbezit naar binnen, waardoor Nederland makkelijker voetbalde. Ook tegen Turkije maakte hij daar zijn opwachting.

Tekst loopt door onder de foto.

Steven Bergwijn in de wedstrijd tegen Turkije - Foto: ANP Foto

Brian Brobbey (Amsterdam) - 1 wedstrijd (1 minuut)

In de kwalificatiereeks werd Brian Brobbey uitvoerig getest als spits, maar uiteindelijk toch te licht bevonden. De spits van Ajax kreeg slechts één minuut speeltijd in de absolute slotfase tegen Engeland. Aan het begin van het toernooi raakte Brobbey ook licht geblesseerd.

Donyell Malen (Wieringen) - 4 wedstrijden (190 minuten)

Malen had tegen Oostenrijk een ongelukkige wedstrijd. Al na zes minuten tikte hij de bal in eigen doel, wat de malaise in gang zette. Later in de wedstrijd kreeg hij nog de kans om zijn fout goed te maken, maar dat lukte niet. In de achtste finale tegen Roemenië revancheerde Malen zich echter. Op aangeven van Cody Gakpo maakte hij de 2-0, en met een lange solo zorgde de rappe buitenspeler uit Wieringen voor de 3-0.

Donyell Malen viert zijn goal met de Oranje-supporters - Foto: Pro Shots

Lees ook