Ga naar Content

Hoe hang je de gracht vol slingers? Met een paar fanatiekelingen en één tennisbal

De stad maakt zich op voor de halve finale op het EK tegen Engeland. Bakkers met oranje tompoezen doen goede zaken en buurtbewoners hebben de Egelantiersgracht flink versierd - en als Nederland wint, komen daar nog wat extra slingers bij.

Annebeth Resius was niet eens thuis, toen ze zaterdag haar huis én de gracht compleet oranje aantrof. "Dat wordt gedaan door mijn kinderen en de buurjongens. Ze wonen niet eens meer thuis, maar het is traditie hè?" Het organiserend comité is zelf niet in de Jordaan om de halve finale te kijken: ze zijn naar Dortmund. "Maar de finale kijken we denk ik wel met zijn allen."

De laatste paar grote toernooien waar het Nederlands mannenelftal aan meedeed, is de gracht versierd. Resius legt precies uit hoe dat in zijn werk gaat. "Een tennisbal wordt aan een slinger vastgemaakt en met een racket naar de overkant gestuurd. Het is een fenomeen, ik kan niet anders zeggen."

Als warme broodjes

Ook bij bakkerij Westerpark in de Staatsliedenbuurt hangt de gevel vol oranje vlaggetjes. "En we hebben oranje tompoezen en oranje soesjes", zegt banketbakker Marcel van den Hoff. 

Banketbakker Marcel van den Hoff - Foto: AT5

Vooral de tompoezen gaan als 'warme broodjes' vertelt Boyd Mulder van achter de toonbank. "Van het weekend gingen er vijf à zeven bladen doorheen." Voor de gelegenheid heeft hij zich met wat extra oranje details uitgedost. Zelf slaat Mulder de wedstrijd over. "Ik kon kaartjes krijgen voor een concert van Pink, dat vind ik net wat leuker dan voetbal."

Van den Hoff gaat wel kijken. In de buurt zijn genoeg kroegen die de wedstrijd vertonen, maar hij kijkt gewoon thuis. "Morgenochtend weer om vijf uur op!"

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]