Ga naar Content

Wie bezorgt ouderen leuke fietsrit door Amsterdam als riksja piloot?

Ouderen die niet meer mobiel zijn, kunnen sinds kort weer de wind in de haren voelen in elektrische riksja's. "Er zijn mensen die al twee maanden niet buiten zijn geweest, nu kan het weer en gratis", zegt riksja piloot Adrian Maarleveld. Hij zoekt meer collega's en dus staat er een oproep op nhhelpt.nl.

Mevrouw Hop zit veilig achter een bar - Foto: NH Media

Vandaag haalt hij mevrouw Hop op voor een ritje door het Vondelpark. "Ik fietste vroeger op een racefiets, maar het klopt niet meer in mijn hoofd", vertelt ze, terwijl Adrian haar veilig vastzet achter een bar. Ze is al naar de Amsterdamse Bosbaan geweest en haar oude buurtje in West. "In zo'n Riksja voel je je vrij, je ziet dingen en kunt onderweg lekker kletsen".

Riksja piloot Adrian Maarleveld - Foto: NH Media

Adrian ziet dat de mensen genieten van de fietstocht: "Soms is iemand diep dement en weten ze niet meer waar ze hebben gewoond, maar als ik dan langs het Concertgebouw fiets of onder het Rijksmuseum door dan is er herkenning. Dat geeft vreugde, want zij leven in zo'n klein wereldje. 

Een ritje door het Vondelpark - Foto: NH Media

Mevrouw Hop vindt het jammer dat de rit er op zit: "Ik zou wel elke dag mee willen". Zodra er meer vrijwillige Riksja piloten zijn, kunnen er meer ouderen mee. Zelf is Adrian ook niet meer de jongste: "Zolang ik hard genoeg blijf fietsen, komt het wel goed", zegt hij lachend.

NH Helpt: voor iedereen die hulp nodig heeft of kan bieden

WebsiteAlle oproepen van NH Helpt zijn te lezen op nhhelpt.nl. Hier kun je ook zelf een vraag of een aanbod plaatsen.

RadioRachel Morssink presenteert elke zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur het programma NH Helpt op de radio. Het NH Helpt Antwoordapparaat is de hele week te bereiken op: 088-8 505 303.

Elke werkdag om 13.40 uur hoor je bij June Hoogcarspel een hulpvraag in haar radioprogramma June tot Twee. 

TVOp tv is NH Helpt ook te zien. Isabella Prins presenteert elke dinsdag om 17.10 uur het programma NH Helpt voor tv en online. 

Kijk alle uitzendingen HIER terug.