Ga naar Content

Dolfijn in het Noordzeekanaal trekt veel bekijks

De verdwaalde dolfijn die op dit moment baantjes trekt door het Noordzeekanaal bij Velsen trekt veel bekijks. Langs het kanaal in IJmuiden staan tientallen mensen. Sommigen zijn uitgerust met enorme toeters van telelenzen om de bijzondere exoot vast te leggen, als hij zich laat zien. Want ook in onderstaande video is het dier best verlegen.

Dolfijn spotten in Velsen - NH Nieuws

De dolfijn zwemt sinds afgelopen zondag in het Noordzeekanaal en laat zich regelmatig zien. Vanaf maandag verschijnen er op social media ook steeds meer foto's van de dolfijn in het kanaal bij Velsen. En ook vandaag staan er tientallen mensen langs de waterkant om een glimp van het dier op te vangen.

Sommige mensen staan er al uren, maar het wachten wordt beloond. Velen hebben hem al gezien. Iedereen waarschuwt elkaar als hij weer ergens opduikt: de belangstellenden rennen langs de kade en er klinkt geklik van fototoestellen.

Zorgen om dolfijn

Intussen maken deskundigen zich zorgen over de dolfijn in het kanaal, maar veel kunnen ze niet doen. Volgens Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn is het aantal opties om het dier te helpen beperkt. Een dolfijn vangen en naar open zee brengen is bij wet verboden.

"We kunnen nu alleen kijken en informatie verzamelen", zei ze eerder tegen NH. Als het dier moeder-afhankelijk is zal het snel verzwakken en aanspoelen. Dan kan hulp geboden worden, maar voor die tijd kunnen hulpverleners weinig doen.

Wat kan ik doen? 
Heb je een dolfijn gespot? Geef dit dat door aan SOS Dolfijn.  Dat mag telefonisch of via WhatsApp naar 06-46656601 of door de waarneming in te voeren op www.waarneming.nl.  Omdat informatie op dit moment het belangrijkste is, roept SOS Dolfijn iedereen die denkt iets te zien melding te maken en foto's en filmpjes te maken. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]