Ga naar Content

OM eist in hoger beroep 28 jaar cel tegen Jeremia T. voor moord op Ayla Mintjes

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep 28 jaar cel geëist tegen Jeremia T. voor de moord op  de 27-jarige Ayla Mintjes. De vrouw en haar vriend Anis B. werden in 2021 in hun auto beschoten. De daders hadden het op B. gemunt, maar die bleef ongedeerd. 

Foto:

T. werd in 2022 al veroordeeld tot twintig jaar cel. Twee andere mannen, Renato F., bestuurder van de vluchtauto en mede-schutter Samuel Y. werden veroordeeld tot 26 jaar en 22 jaar cel.

Het drietal ging in hoger beroep en vorig jaar september veroordeelde het gerechtshof F. en Y. tot langere gevangenisstraffen, namelijk 30 jaar.

T. werd toen niet veroordeeld omdat hij op het laatste moment van advocaat wisselde. Hij ontkende eerder alle betrokkenheid bij de dood van Mintjes, maar legde begin dit jaar bekennende verklaringen af. Het OM heeft nu dus 28 jaar cel tegen hem geëist. 

De moord op Ayla Mintjes

De schietpartij vond plaats toen Mintjes met haar vriend Anis B. uit de parkeergarage van haar appartementencomplex aan de Maassluisstraat reed. Volgens justitie was Mintjes een onschuldig slachtoffer en hadden de daders het gemunt op haar vriend. 

"Er is geschoten in een woonwijk op een tijdstip waarop het gebruikelijk is dat mensen op straat zijn. De kogelregen strekte zich uit tot een afstand van vele honderden meters, ook tot boven in woningen. Iedereen die zich in het gebied van het spreidingsvuur bevond, liep reëel gevaar om dodelijk te worden getroffen. De kogelregen beschadigde verschillende woningen en voertuigen die in de straat stonden geparkeerd", stelde het gerechtshof eerder.  

Na de schietpartij sprongen de twee schutters achterin een Volkswagen Caddy, waarna de bestuurder er met hoge snelheid vandoor ging. Vier minuten later kwam het drietal aan in de August Vermeylenstraat, waar de auto in brand werd gestoken. In het voertuig vond de politie later een handvuurwapen en twee automatische vuurwapens.

Vier andere verdachten in deze zaak hebben eerder door de rechtbank gevangenisstraffen tussen de zes en negen jaar opgelegd gekregen. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]