Ga naar Content

Hoop op nieuw onderwijs in het Gooi: "Op deze school staat het kind centraal"

Een groep ouders en bestuurders zijn een initiatief gestart om nieuw onderwijs te verwezenlijken in het Gooi. De nieuwe school werkt met een model wat zich meer focust op de individuele behoeften van een kind dan in het reguliere onderwijs. Tom Jonkman is één van de initiatiefnemers: "We hopen in 2026 een basisschool en een middelbare school in het Gooi te hebben."

Stockfoto - Foto: Pixabay

Ze zijn al te vinden in Amsterdam, Utrecht en Den Bosch, maar een zogenoemde Agora-school moet straks ook in het Gooi komen. Dat vindt Tom Jonkman, één van de bestuurders van Agora Gooi. "Je merkt dat er in Nederland steeds meer behoefte is aan nieuw onderwijs. Het systeem dat we nu hebben is over de houdbaarheidsdatum heen."

Samen met een groep ouders en onderwijsprofessionals startte hij een initiatief om een nieuwe basis- en middelbare school te realiseren. Sommige van hen zijn zelf vader of moeder, waaronder Jonkman. "Mijn zoon zou ook veel beter in een andere vorm van onderwijs gedijen. Maar ik doe dit niet alleen voor hem. Ik doe dit omdat ik echt geloof in dit nieuwe systeem en denk dat veel kinderen hier echt baat bij hebben."

Veel interesse

Hij is daar niet alleen in. Sterker nog: toen hij andere ouders in de regio vertelde over zijn plannen, kreeg hij meteen veel bijval. "Je merkt dat er een enorme behoefte is aan vernieuwing in het onderwijs. Er waren direct honderden ouders die op kwamen dagen op informatieavonden over de mogelijk nieuwe school in het Gooi."

Ook hier leren kinderen 'gewoon' lezen en schrijven; alleen de structuur is anders

Tom Jonkman

Waarom die interesse zo groot is? "Omdat op deze school het kind centraal staat", zegt Jonkman. "Het model focust zich veel meer op de individuele behoefte van een kind. Je zet het kind aan het stuur, laat hen meer in de lead zijn." Dat is volgens Jonkman belangrijk omdat veel kinderen niet gedijen bij een klassikaal systeem, zoals zijn eigen zoon. "Goed kunnen functioneren in een klas met 26 kinderen vraagt veel aanpassingsvermogen. Sommige kinderen kunnen daar prima in meegaan, maar voor anderen is dat veel lastiger."

Werken met 'challenges'

Bij de zogenoemde Agorascholen is de organisatiestructuur anders. Je werkt daar in 'coachgroepen' van maximaal 18 kinderen. "Ze gaan met een coach aan de slag in een super strakke structuur. Kinderen werken met 'challenges' die passen bij de behoeften van een kind. De focus ligt hier meer op: Wat motiveert jou? Wat vind jij interessant, en: Wie ben jij? De coach zorgt er dan voor dat hier ook het benodigde leren aan te pas komt."

Hoewel het hiermee lijkt alsof kinderen dan andere stof tot zich krijgen dan in het reguliere onderwijs, is dat volgens Jonkman niet zo. "Belangrijk om te melden is dat de kinderen ook hier gewoon leren lezen en schrijven, zoals op 'gewone' scholen. Daar zijn in Nederland gewoon regels voor en dat vinden wij ook belangrijk. Ook moeten de kinderen aan het eind van de middelbare school eindexamen doen. Het enige verschil zit hem in de organisatie; die is veel meer van deze tijd."

Ouderverklaringen

Jonkman hoopt dat de nieuwe basis- en middelbare school in augustus 2026 in het Gooi te vinden zijn. Maar daarvoor moet nog wel het één en ander gebeuren. "We hebben nu ouderverklaringen nodig van ouders die interesse hebben in zo'n school. Dan kunnen we in oktober dit jaar een aanvraag indienen bij de overheid. Volgend jaar juni horen we dan of we een 'go' krijgen om de scholen écht te realiseren."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]