Ga naar Content

Slibsilo's 'van 50 olifanten zwaar' flinke stap op weg naar duurzame waterzuivering in Beverwijk

Met de komst van twee reusachtige silo's voor slib-opslag zet het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) een flinke stap richting duurzame rioolwaterzuivering. De tanks maken het mogelijk om de slibdrooginstallatie in Beverwijk te sluiten. Dat scheelt 16 miljoen kubieke meter aardgas per jaar. Inmiddels zijn de loodzware silo's op hun plek gezet.

John Klaver, projectleider Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier - NH Nieuws

Om het slib dat overblijft na het zuiveren van ons riool- en afvalwater te kunnen gebruiken als brandstof voor de huisvuilcentrale in Alkmaar moet het eerst gedroogd worden. Dat gebeurt nu nog in Beverwijk met een gasgestookte installatie. Een dure, inefficiënte methode die miljoenen kubieke meters aardgas kost. Dat maakt het HHNK tot een van de grootste energieslurpers van onze provincie. Het HHNK streeft ernaar om het energiegebruik terug te dringen. Binnen een paar jaar zou het reinigingsproces van riool- en afvalwater zo goed als circulair moeten zijn.

Restwarmte 

Om energie te besparen, wordt vanaf volgend jaar de gasgestookte drooginstallatie in Beverwijk gesloten. De tonnen grijze modder die overblijven na afvalwaterreiniging worden dan opgeslagen in de nieuwe silo's. Vanuit die silo's wordt het slib per vrachtwagen overgebracht naar Alkmaar. Daar komt binnen een jaar een nieuwe drooginstallatie die gebruik maakt van de restwarmte van de huisvuilcentrale (HVC) om het slib te drogen. "We willen heel graag stoppen met de energieverslindende slibdrooginstallatie", zegt Marjan Leijen, bestuurder bij het HHNK. "Om die installatie te kunnen sluiten, hebben we deze silo's nodig en kunnen we een enorme stap zetten in de verduurzaming van ons Waterschap", aldus Leijen.

"In elk van de twee silo's kan 300 ton slib, dat zijn ongeveer 50 Aziatische olifanten"

John Klaver, projectleider Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

"De silo's wegen zo'n 25 ton per stuk en ze bieden ieder ruimte aan driehonderd ton, driehonderdduizend kilo afvalwaterslib", zegt projectleider John Klaver van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Om een beetje een gevoel te krijgen bij deze reusachtige hoeveelheden heeft John gezocht naar een duidelijk beeld, vertelt hij lachend.

Hij kwam toen op de vergelijking met olifanten. "Als je de inhoud van de silo's vergelijkt met een Aziatische olifant waarvan het mannetje zesduizend kilo weegt, dan hebben we het over vijftig Aziatische olifanten per silo", zegt projectleider Klaver niet zonder trots.

Zwaar transport

De twee silo's zijn gemaakt in een fabriek in het Belgische Genk. Vorige week zijn ze op een boot geladen en zijn ze richting Beverwijk gevaren. Dit weekend kwamen ze aan in Zaandam. Maandagmorgen vroeg hebben ze het laatste stukje naar Beverwijk afgelegd. Daar legde het zwaar transport in de kade aan van een uitloper van Zijkanaal A. Daar werden de gevaartes op een dieplader gehesen, die ze vervolgens naar het terrein van de RWZI heeft gereden. De silo's zijn op hun plek gezet en worden in het voorjaar van 2025 in gebruik genomen.

Slib opslag silo's aangekomen in Beverwijk - Foto: NH Media

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]