Ga naar Content

Hoe Zaankanters twee jaar na de opvang van Oekraïners nog altijd betrokken zijn

De oorlog in Oekraïne duurt al meer dan twee jaar en nog altijd leven gevluchte Oekraïners in ons land. Ook in Zaandam zijn er veel vluchtelingen opgevangen, waaronder enkele tientallen in het oude gebouw van de school Et Buut. We volgen de Oekraïners en de Zaanse omwonenden in een drieluik van uitgebreide reportages: Van school tot schuilplaats. In de tweede aflevering: de betrokkenheid van de Zaanse inwoners.

Van school tot schuilplaats: hoe Zaankanters nog altijd betrokken zijn bij opvang Oekraïners - NH Nieuws

Viktoriia Masnenko was één van de eerste bewoners van het pand. Ze komt regelmatig bij de 'Oekraïense Club' in Zaandam. Die is gevestigd in de oude Miss Etam aan de Rozengracht en dient als centrale ontmoetingsplek voor de Oekraïners die op verschillende plekken in de gemeente zijn opgevangen.

Drieluik 'Van school tot schuilplaats'

Hierboven zie je de tweede aflevering van het NH-drieluik Van school tot schuilplaats. Morgen om 19.00 uur zie je de derde en laatste aflevering op onze site.

Er zijn ook vrijwilligers uit de buurt actief bij de 'Oekraïense Club'. Oscar Somsen is daar één van. Hij heeft zich opgegeven voor een basiscursus Oekraïens van Viktoriia. "Ik ben hier al een tijdje bezig als vrijwilliger. Er lopen hier echt wel mensen rond die geen Engels en geen Nederlands spreken. Daar kan je heel moeilijk contact mee krijgen. Het is alleen al leuk om een paar woordjes te kennen, dat geeft al een heel andere sfeer."

De Oekraïense is lerares van beroep en vindt het erg leuk dat Zaankanters zich willen verdiepen in haar taal. "Voor mij is het ook een manier om het Nederlands, de cultuur en de Nederlanders beter te begrijpen."

Tekst loopt door onder de foto.

Viktoriia Masnenko geeft Oekraïense les aan Nederlandse vrijwilligers - Foto: NH

Viktoriia geniet zichtbaar van het lesgeven aan de Hollanders, die zich behoorlijk inspannen om de (voor ons) moeilijke taal te leren. "We proberen om gelukkig te zijn onder elke omstandigheden. We hebben nog steeds de pijn van de oorlog die maar niet stopt, maar intussen proberen we iets nuttigs te doen voor zowel ons land als Nederland. We leven gewoon en proberen te helpen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]