Ga naar Content

Van Hamburg naar Berlijn: John en Erica zijn klaar met negatieve Oranje-supporters

Abbenessers John en Erica van den Berg gaan deze zomer naar alle wedstrijden van het Nederlands elftal. NH volgt het stel dwars door Duitsland. Een dag na de gewonnen kwartfinale stellen ze hun verwachtingen een beetje bij. "De finale halen we wel, maar Spanje is wel heel goed", zegt John tijdens een overstap op het station van Osnabrück. 

John en Erica uit Abbenes na gewonnen kwartfinale tegen Turkije - Foto: Eigen foto

Ook voor het treffen met Turkije reisden de Abbenessers per trein naar Duitsland. Maar al ruim voordat ze in Berlijn aankwamen, werden ze al getrakteerd op Oranje, vertelt John. "Toen de trein vrijdag in Wolfsburg stopte, zagen we plotseling een hoop politie bij het station aankomen. Even dachten dat ze bij ons zouden instappen, maar ze gingen met de trein naast ons."  

Van Hamburg naar Berlijn: in het spoor van John en Erica

NH volgt Abbenessers John en Erica van den Berg tijdens hun EK-reis door Duitsland. De dag na iedere wedstrijd van Oranje bellen we met de fanatieke Oranjefans voor een verslag van hun beleving van de wedstrijd, van het toernooi en een prognose voor de volgende wedstrijd.

Eenmaal in Berlijn zien John en Erica vrijdagavond op een terras tegenover hun hotel de kraker tussen Duitsland en Spanje, waarin Spanje in de verlenging aan het langste eind trok. "Bij die goal van Spanje waren ze in mineur, maar toen Wirtz de 1-1 maakte ging het dak eraf", schetst John de sfeer. Uiteindelijk blijven de Duitsers alsnog met een flinke kater achter. 

In het Olympia-stadion volgen de die-hard Oranje-fans een wedstrijd met twee gezichten. "De eerste vijftien minuten waren goed", vertelt John over de kwartfinale tegen Turkije, "maar daarna waren we het even kwijt." Vanaf dat moment horen ze veel Oranje-supporters om hen heen verwijten maken naar onder andere Koeman en Depay, die in de eerste helft niet lekker uit de verf kwam.

Gekonkel

"Daar doen wij niet aan mee", zegt John over dat gekonkel. "Maar als De Vrij in de tweede helft de bal binnenkopt na een voorzet van Depay, staan die supporters wel het hardst te juichen", verwijt hij een deel van het legioen een té opportunistische houding. 

De kopbal van De Vrij zien John en Erica vanaf de tweede rij goed binnenvliegen, maar van het tweede doelpunt krijgen ze weinig mee. Maar ook voor de televisiekijkers blijft het lang onduidelijk wie nu eigenlijk gescoord heeft. "In het stadion werd eerst nog omgeroepen dat Gakpo had gescoord, maar later bleek het toch een eigen doelpunt te zijn."  

Flesje mee

Als ze na de wedstrijd rond 0.45 uur bij het hotel aankomen, hopen ze nog ergens te kunnen proosten op de overwinning. Helaas blijkt de kroeg waar ze Spanje-Duitsland hadden gekeken, net te sluiten. "Maar de eigenaar gaf ons nog wel een flesje mee voor op de hotelkamer, omdat we hadden gewonnen." 

Tekst gaat door onder de foto.

John en Erica bij Checkpoint Charlie in Berlijn - Foto: Eigen foto

Inmiddels is het stel dus onderweg naar Abbenes, maar dinsdag gaan ze alweer richting Dortmund voor de halve finale tegen Engeland. John vermoedt dat die wedstrijd zal uitdraaien op penalty's, net als de kwartfinale Engeland-Zwitserland. Engeland nam de strafschoppen feilloos, weet John. "Maar wij hebben een goede keeper", verwijst hij naar de 21-jarige Bart Verbruggen.  

"Als Nederland de halve finale wint, blijven we in Duitsland", vertelt hij. In dat geval zijn ze volgende week zondag aanwezig bij de finale, die net als de verloren wedstrijd tegen Oostenrijk en de gewonnen wedstrijd tegen Turkije in het Olympia-stadion in Berlijn wordt gespeeld. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]