Ga naar Content

Dirk (88) verjaagt inbrekers met koevoet, buurt schreeuwt om actie

De schrik zit er nog goed in bij de bewoners van het appartementencomplex aan het Europaplein in Heemskerk. Op de avond van 14 juni betrapte buurman Dirk (88) twee inbrekers op heterdaad. Hij moest zich verdedigen tegen een koevoet, iets wat heel anders had kunnen aflopen. Volgens omwonenden neemt eigenaar Woonopmaat ondanks dit incident geen enkele verantwoordelijkheid.

Foto ter illustratie. - Foto: Pixabay

De voornamelijk seniore bewoners aan het Europaplein zijn wel wat gewend. Al jaren trekken ze aan de bel over overlast, dealers en de grimmige sfeer die er hangt. Maar wat er op de avond van 14 juni gebeurde, staat zelfs bij hen diep in het geheugen gegrift. Dat blijkt wel als de 88-jarige Dirk zijn verhaal doet aan NH. 

Uit angst voor problemen durven Dirk en andere bewoners hun naam niet bekend te maken; hun namen zijn echter bekend bij de redactie.

Koevoet 

Drie weken na het incident met de inbrekers is Dirk nog steeds van slag. Hij doet het zelf enigszins laconiek voorkomen, maar de buurt weet wel beter. Het is hem niet in de koude kleren gaan zitten. "Ik heb om slachtofferhulp gevraagd, maar dat krijg ik pas over twee weken. Slachtofferhulp had ik meteen de dag erna moeten krijgen", zegt hij boos.

Terug naar 14 juni. Buurvrouw: "Het leek alsof er die avond een verbouwing gaande was. Toen ik wilde kijken, zag ik dat mijn deurspion was bedekt. Ik belde de bovenbuur, maar die was bang om te kijken. Dus belde ik Dirk om te vragen of hij ook wat hoorde."

"Toen kwam er een tweede man met een koevoet op me afrennen"

Buurman Dirk

Dirk - voor niemand bang - twijfelde geen seconde en rende de gang op. "Ik zag een koevoet tussen de deur en zag een hiel net achter het muurtje verdwijnen. Ik nam een kortere route en greep hem met mijn linkerhand. Toen kwam er een tweede man met een koevoet op me afrennen. Met een slaande beweging weerde ik mij af, waarna ze schrokken en wegrenden."

Dirk stond stijf van de adrenaline en voelde niks, maar al snel bleek dat zijn hand beurs was van het slaan en ook zijn rug, die herstellende is van een fractuur, het flink te verduren had gehad. 

Schimmige figuren

Toch komt het voor de buren niet geheel onverwacht, zegt de buurvrouw. "Het appartement waar de poging tot inbraak plaatsvond, is van een huurder die volledig onder de radar leeft. Drie maanden geleden stond hij één keer, volledig onder het bloed, bij een bewoner voor de deur met een vaag verhaal dat hij in elkaar was geslagen omdat men een pakketje van hem wilde stelen. Hij wilde niet dat de politie werd gebeld."

De bewoners zijn het zat dat er dit soort 'schimmige figuren' in het appartementencomplex wonen. "Ik was in de veronderstelling dat dit appartementencomplex is bedoeld voor 65-plussers die een lift nodig hebben, maar die worden er niet meer geplaatst", zegt Dirk.

"De menselijke maat bij Woonopmaat is volledig verdwenen"

Woedende buurvrouw

Ze hebben al vaker hun zorgen geuit bij Woonopmaat vanwege de veiligheid en de toewijzing van bewoners, maar de reactie daarop luidt als volgt:

"Het is niet de taak van particuliere eigenaars binnen de VvE om wat te vinden van beleid van Woonopmaat m.b.t. toewijzing van woningen. De particuliere eigenaars en of VvE heeft op geen enkele manier inspraak hierop. Woonopmaat hoeft geen enkele wijze hierover verantwoording over af te leggen."

Ongehoord

De buurvrouw kookt van woede als ze erover praat. "De menselijke maat bij Woonopmaat is volledig verdwenen. Na het incident is er nul communicatie naar de bewoners geweest. Geen briefje met een toelichting over wat zich hier heeft afgespeeld en iets van medeleven. Ik heb de gemeente al talloze keren om hulp gevraagd. Maar de beloofde boa's die eind vorig jaar zouden komen, zijn er nog steeds niet."

Veel bewoners smeken om extra beveiliging, zodat het gevoel van veiligheid in ieder geval iets wordt vergroot. "We voelen ons gewoon totaal niet serieus genomen en de bewoners zijn bang. Het is volgens de site van Woonopmaat toch hun passie om bewoners een 'echt thuis' te bieden?"

Geweldsdelict

De politie heeft aangegeven geschrokken te zijn van het incident en zal contact opnemen met Dirk; het onderzoek naar het geweldsdelict loopt nog. De gemeente bevestigt dat er inderdaad nog geen extra boa's actief zijn. Van de twee geplande boa's is er één vertrokken en de ander is uitgevallen. De vacature staat nog open.

Reactie Woonopmaat

Aan NH meldt Woonopmaat dat er wetten zijn opgelegd door de overheid rondom het huisvesten van mensen en dat zij daar zelf geen volledige zeggenschap over hebben. Daarnaast is het appartementencomplex vanwege de lift geschikt voor senioren, die hier in het verleden daarom ook vaak zijn geplaatst, hoewel het officieel geen 65-plussers complex is.

Ook laat Woonopmaat weten in gesprek te zijn met het bestuur van de VvE over het eventueel plaatsen van cameratoezicht. In het gebouw zitten koop- en huurwoningen door elkaar, en Woonopmaat is verantwoordelijk voor de huurders. Omdat er na 14 juni geen melding is gemaakt door de huurder, heeft Woonopmaat niets over het incident naar de andere bewoners van het pand gecommuniceerd. Ze zijn daar ook niet op aangestuurd door de VvE.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]