Ga naar Content

Beschadigen de beschermde duinen bij ontploffen van zware vliegtuigbom?

Een dag na de explosie van de duizendponder wordt er in de duinen bij Castricum hard gewerkt om de schade aan de duinen zo goed mogelijk te herstellen. Het ging om een gecontroleerde explosie van een vliegtuigbom die werd gevonden naast Chateau Marquette in Heemskerk. Volgens PWN, de beheerder van het duingebied, is het woensdag aan het eind van de dag weer net alsof er niets gebeurd is. 

Duinherstel na explosie vliegtuigbom uit Heemskerk - Foto: NH Media

Dinsdagmorgen werd de duizendponder, een Engelse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog, door experts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onschadelijk gemaakt en klaargemaakt voor transport naar de duinen.

Het gevaarte werd in een speciale truck overgebracht naar het strand bij Castricum om daar aan het einde van de morgen tot ontploffing gebracht te worden. 

Tekst gaat verder onder de video.

WOII-vliegtuigbom ontploft op strand Castricum - NH Nieuws

De bom werd tot ontploffing gebracht in kwetsbaar, zwaar beschermd duingebied tussen Castricum en Heemskerk. Het gebied wordt beheerd door waterbedrijf PWN en deskundigen van defensie selecteerden de plek in overleg met boswachters van PWN. "Wij kijken dan of het veel kwaad kan", zegt boswachter Martijn van Schaik, projectleider bij PWN. "Het is strikt genomen nog broedseizoen dus we hebben gevraagd of het zo laat mogelijk kon."

"Begin juli loopt het wel zo'n beetje op het einde met het broeden, dus het zou niet veel verstoring teweeg brengen. We hebben dat nog gecheckt en er werd in de buurt van de locatie niet meer gebroed", aldus Van Schaik. Vooral plevieren willen de kerf, zo'n doorsnijding van de duinen, nog wel eens gebruiken om te broeden, vertelt de boswachter. 

Om het gebied zo snel mogelijk weer aan de natuur terug te geven werd direct na de ontploffing al begonnen met de herstelwerkzaamheden. 

Tekst gaat verder onder de video.

Herstel van de duinschade na explosie van duizendponder uit Heemskerk - NH Nieuws

Kort na de explosie, toen alles een beetje was afgekoeld, is begonnen om met een speciaal apparaat het zand op de plek van de explosie zoveel mogelijk te zeven om het te ontdoen van resten ijzermateriaal. "Je haalt niet alles eruit, maar de meeste scherven neem je wel mee", aldus een van de werkmensen.

Ook volgens PWN-projectleider Van Schaik kon het meeste ijzer worden opgeruimd. "Het hangt een beetje van de ontploffing af", vertelt hij. "In dit geval verliep die eigenlijk keurig, er waren nauwelijks scherven verspreid."

Tekst gaat verder onder de foto. 

Met dit apparaat zijn de meeste bomscherven uit het zand gezeefd - Foto: NH Media

Ook op de plek waar de bom werd gevonden, in een veldje naast het Chateau Marquette in Heemskerk, wordt hard gewerkt om de schade te herstellen. Daar werd flink gegraven om de bom te kunnen verwijderen. Daarnaast ontstond schade door het heen-en-weer rijden met zware voertuigen.

Maar ook dat werk, ook op terrein dat bij PWN in beheer is, laat niet lang op zich wachten. Daarna kan er eindelijk serieus werk gemaakt worden van de plannen om naast het kasteel in Heemskerk een moestuin aan te leggen. Een moestuin zonder duizendponders, waar veilig gewied en geschoffeld kan worden.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]